Καζαμίας : ‘Δεν είναι ευνοϊκές οι προοπτικές της οικονομίας για το 2012′

12:05 11/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας κατά το 2012, δυστυχώς δεν διαγράφονται ευνοϊκές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, οποίος ανέφερε ότι η σημερινή εκτίμηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι ότι θα διαμορφωθεί ελαφρά κάτω από το 6% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2011 και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται οριακά θετικός γύρω στο 0,5%.

Σε ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Η κυπριακή οικονομία στον κύκλωνα της κρίσης», ο κ. Καζαμίας είπε ότι η Κύπρος

αναμένεται επίσης να επηρεαστεί αρνητικά από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αποτελεί για εμάς την έσχατη επιλογή, που πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να αποφευχθεί.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι όλοι αναγνωρίζουμε ότι «διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της Κύπρου αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρές προκλήσεις. Ως εκ τούτου, η δημόσια συζήτηση οικονομικών θεμάτων και η παράθεση διαφορετικών απόψεων είναι επιβεβλημένη, έτσι ώστε με την αντιπαράθεση να γινόμαστε σοφότεροι και να αντιμετωπίζουμε ευκολότερα τα προβλήματα για να προδιαγράψουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Σκιαγραφώντας τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στη σημερινή της κατάσταση και στις προοπτικές που διαφαίνονται για το 2012, καθώς και στους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Οικονομικών.

Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια περίοδο μεγάλης αναστάτωσης και αβεβαιότητας, είπε.

Ο βαθμός επίδρασης της χρηματοοικονομικής κρίσης στην πραγματική οικονομία διαφέρει από χώρα σε χώρα, ανέφερε, για να προσθέσει ότι γενική εκτίμηση για την Κύπρο είναι ότι δεν επηρεάστηκε άμεσα από την κρίση, λόγω κυρίως της αμελητέας έκθεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε τοξικά προϊόντα, αλλά επηρεάστηκε έμμεσα σε συγκεκριμένους τομείς, λόγω επηρεασμού χωρών που η Κύπρος διατηρεί παραδοσιακά οικονομικές σχέσεις.

Οι τομείς αυτοί, είπε, αφορούν κυρίως τον τουρισμό και την αγορά κατοικίας, όπου η εξωτερική ζήτηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Οι επιπτώσεις αυτές έγιναν περισσότερο αισθητές το 2009, ενώ κατά το 2010 και κυρίως το 2011, ο τομέας του τουρισμού παρουσίασε σχετική ανάκαμψη.

Αντίθετα, σημείωσε, η δραστηριότητα στον οικοδομικό τομέα συνεχίζει να είναι υποτονική, γεγονός όμως που, κατά την άποψη μου, αντιπροσωπεύει ένα είδος «διόρθωσης» από την υπερθέρμανση των προηγούμενων ετών. «Για τον τομέα αυτό, ως Υπουργός Οικονομικών έχω δεσμευτεί τους επόμενους μήνες να υποβάλω συγκεκριμένη πρόταση για εκσυγχρονισμό της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας», ανέφερε.

Οσον αφορά την αγορά εργασίας, η αποδυνάμωση της αναπτυξιακής πορείας της κυπριακής οικονομίας, η συνεχιζόμενη διόρθωση στον τομέα των κατασκευών αλλά και το δυσμενές κλίμα εμπιστοσύνης, σημείωσε, «επηρέασαν αρνητικά την απασχόληση, με κάποια χρονική υστέρηση. Για το 2010, η ανεργία κυμάνθηκε στο πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα, ποσοστό του 6

Keywords
Τυχαία Θέματα