Καταγγέλλει την Τουρκία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

14:03 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό κατήγγειλε σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

«Η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν την αναγνωρίζει, ενώ παραβλέπει και την ΕΕ. Όσο συνεχίζεται η συμπεριφορά της αυτή, δεν φαίνεται εφικτή μια μόνιμη λύση στο νησί» δηλώνει στη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις

στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «είμαστε σε χειρότερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, διότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου παίρνει οδηγίες από την Τουρκία και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πιστεύει ότι η Τουρκία είναι υπερδύναμη και ότι ο πληθυσμός της θα φθάσει το 2022 τα 100 εκατομμύρια».

«Δεν θέλει να δώσει τίποτα. Επιθυμεί το ίδιο έτος να γιορτάσει την απελευθέρωση της Σμύρνης στις 9 Σεπτεμβρίου. Βασίζεται στην οικονομική δύναμη της χώρας και στο ότι είναι η 17η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση ότι είναι σημαντικός ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε διερωτώμενος γιατί η Τουρκία δεν επιτρέπει στους Κούρδους να ιδρύσουν κράτος.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογραμμίζει ότι «ο Ντενκτάς ίδρυσε ένα ψευδοκράτος σε αυτό το νησί. Το κράτος αυτό δεν το αναγνωρίζει καμία χώρα εκτός από την Τουρκία. Εμείς αντιτιθέμεθα σε αυτό το ψευδοκράτος. Αυτό είναι μια κίνηση η οποία ζημιώνει και τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους και παροτρύνει τη διάσπαση».

Τέλος, ερωτηθείς για την αύξηση του συντηρητισμού στην Τουρκία, ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει ότι «ο Ερντογάν είναι άκρως χαρισματικός για την Τουρκία» και συμπληρώνει: «Ναι , εδώ και 10 χρόνια αυξήθηκε ο συντηρητισμός στην Τουρκία, όμως και από την άλλη πλευρά, επειδή αφαιρέθηκαν 6 μηδενικά από την τουρκική λίρα, ο Τούρκος ως πολίτης είναι ικανοποιημένος από τις οικονομικές εξελίξεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα