Καταδικάζει τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών από το αεροπορικό ατύχημα η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος

20:17 29/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την οργή των Ελλήνων Φωτορεπόρτερ για την δημοσιοποίηση και αναπαραγωγή από διάφορες ιστοσελίδες των ακραίων φωτογραφιών που απεικονίζουν τη φρίκη της αεροπορικής τραγωδίας, του αεροσκάφους της εταιρίας Ήλιος, που συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής, τον Αύγουστο του 2005, εξέφρασε με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ) Μάριος Λώλος, τονίζοντας ότι «ούτε σε εμπόλεμες ζώνες δεν δημοσιεύονται τέτοιες ακραίες φωτογραφίες».
Ο Πρόεδρος της ΕΦΕ

είπε ότι φαίνεται ποιές εικόνες έχουν ληφθεί από επαγγελματίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι φωτογραφίες που έχουν απανθρακωμένα πτώματα δεν είναι από φωτορεπόρτερ. Αντιβαίνει στους κανόνες δεοντολογίας η λήψη και η δημοσιοποίηση τέτοιων φωτογραφιών και δεν καταλαβαίνω ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί η δημοσίευσή τους».
Ακόμα και «σε μία εμπόλεμη ζώνη», είπε μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Λώλος «μπορούμε να καλύψουμε τη φρίκη του πολέμου, χωρίς καμένα πτώματα και αίμα, εκτός και αν αυτό είναι άκρως απαραίτητο. Πόσο μάλλον σε ένα αεροπορικό δυστύχημα που μπορείς δημοσιογραφικά να το καλύψεις με εντελώς διαφορετικές εικόνες».
Η ΕΦΕ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τη δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών, με τον Πρόεδρο των Φωτορεπόρτερ Ελλάδος να καλεί τους editors, τους αρχισυντάκτες, τους δημοσιογράφους και τους όποιους υπεύθυνους των εν λόγω ιστοσελίδων να καταλάβουν τί λειτούργημα ασκούν, λέγοντας ότι «εδώ δεν σηκώνει χάρην εντυπωσιασμού καμένα πτώματα» και καλώντας αυτούς που ανέλαβαν την ευθύνη αυτής της δημοσιοποίησης να απαντήσουν εάν θα το έκαναν εάν επρόκειτο για τη δική τους οικογένεια.
Καταλήγοντας ο κ. Λώλος δήλωσε ότι «υπάρχει αξιοπρέπεια και στο νεκρό», λέγοντας ότι «η φρίκη ενός αεροπορικού δυστυχήματος μπορεί να περιγραφεί και με πολλούς άλλους τρόπους», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τη λογική του εντυπωσιασμού χάρην της θεαματικότητας, αναγνωσιμότητας και αύξησης της επισκεψιμότητας σε μία ιστοσελίδα τη θεωρούμε άκρως επικίνδυνη και απαράδεκτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα