Καρογιάν: Απαραίτητος ο κοινός σχεδιασμός Ελλάδας – Κύπρου

14:12 2/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι είναι απαραίτητος ο κοινός σχεδιασμός Ελλάδας – Κύπρου για αξιοποίηση των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων τους μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου στη Βουλή μετά τη συνάντηση.

Είχα την ευκαιρία, είπε ο κ.

Καρογιάν αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο, «να τον ενημερώσω για την παρούσα φάση του Κυπριακού υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι έχει αποτελματωθεί η όλη διαδικασία λόγω της τουρκικής στάσης και συμπεριφοράς». Οτι, πρόσθεσε, «η Τουρκία απαιτεί από εμάς να προσαρμοστούμε στις δικές της επιταγές και ότι δεν μπορεί να αναμένεται κάτι ουσιαστικό τους αμέσως επόμενους μήνες».

Την ίδια ώρα μάλιστα, συμπλήρωσε, «που όλοι γνωρίζουν ότι τουρκική αδιαλλαξία έχει την κύρια ευθύνη για την αποτελμάτωση του Κυπριακού, ο ΓΓ του ΟΗΕ μέσα από την έκθεσή του επιχειρεί να ισοπεδώσει τα πάντα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη, επιρρίπτοντας ευθύνες και στις δύο πλευρές».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε τη θέση ότι «είναι ανήκουστο ένα κράτος που ασκεί τα δικά του κυριαρχικά δικαιώματα στη βάση και συμμορφούμενο προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις να βρίσκεται στο ίδιο καλάθι με μία χώρα που απειλεί, εκβιάζει και βέβαια δεν έχει αναστολές να κάνει κινήσεις που βρίσκονται έξω από το διεθνές δίκαιο και καταστρατηγούν ακόμη και τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Από την άλλη, πρόσθεσε, «ανταλλάξαμε απόψεις για την οικονομική κατάσταση τόσο στην Κύπρο όσον και στην Ελλάδα, υπογραμμίσαμε τις αδυναμίες και τις δυσκολίες που έχουν οι δύο χώρες μας στην τρέχουσα συγκυρία».

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν είναι «κοινή διαπίστωση μας ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που θα πρέπει να αξιοποιηθούν στη βάση ενός κοινού σχεδιασμού». Υπάρχουν δυνατότητες, είπε, «αρκεί όμως να υπάρξει ο κοινός σχεδιασμός που είναι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πιο απαραίτητος για να μπορέσουμε να έχουμε και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα». Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι με σοβαρότητα και συνέπια οι δύσκολες συγκυρίες θα ξεπεραστούν.

Από εκεί και πέρα, ανέφερε, «ελπίζουμε η κυπριακή Προεδρία της ΕΕ να ενισχύσει το κύρος και την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Μπορούμε, πρόσθεσε, «να είμαστε έντιμοι διαμεσολαβητές, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό που μπορούμε κάλλιστα να καταφέρουμε σ` αυτή τη δύσκολη περίοδο και για την ΕΕ να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση επίλυσης σοβαρών προβλημάτων που αυτό, θα πιστωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία».

«Μπορεί να είμαστε μικρή χώρα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε άλλες προϋποθέσεις, να προωθήσουμε και τα δικά μας τα θέματα, εθνικά και άλλα, με ένα πολύ σωστό, με ένα πολύ αξιόπιστο τρόπο», συμπλήρωσε ο κ. Καρογιάν.

Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Αβραμόπουλο και στην Ελλάδα σ` αυτή τη δύσκολη, όπως είπε, συγκυρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα