Κάρλος Κοέλο: Nα μην γίνει η Μεσόγειος το νεκροταφείο της Ευρώπης

12:25 10/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με έκθεση της, που εγκρίθηκε χθες το βράδυ, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητεί να θεσπισθούν νέοι ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανόνες, ώστε να ενισχυθεί ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας των παρεμβάσεων της Frontex , στις περιπτώσεις όπου μετανάστες επιχειρούν μέσω θαλάσσης να φθάσουν στα παράλια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης, Πορτογάλος ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κάρλος Κοέλο, διευκρίνισε ότι “μέσω των προτεινόμενων αλλαγών, επιδιώκεται

η θέσπιση δεσμευτικών κανόνων για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρχει μία πιο ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών, που χάνουν τις ζωές τους στην Μεσόγειο, προσπαθώντας να φθάσουν στις ακτές της ΕΕ”.

“Δεν είναι δυνατόν ν` αφήσουμε την Μεσόγειο να καταντήσει νεκροταφείο της Ευρώπης”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοέλο και διευκρίνισε ότι, με τους προτεινόμενους κανόνες για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, δίνουμε έμφαση και στην απαγόρευση της απέλασης μεταναστών προς τρίτες χώρες οπου αποδεδειγμένα οι ζωές τους θα κινδυνεύσουν”

Σύμφωνα με την έκθεση Κοέλο, θα πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση, για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και τις πρακτικές διάσωσης, που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Θα πρέπει, ακόμη, να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργειών της Frontex, η οποία θα πρέπει να υποβοηθά τα κράτη-μέλη να εκπληρώνουν το καθήκον τους, για παροχή άμεσης βοήθειας σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα