Κανονικά την Τετάρτη η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για τον ESM

17:27 11/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι θα ανακοινώσει αύριο την απόφασή του ως προς την επικύρωση της σύστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, απορρίπτοντας την τελευταία στιγμή προσφυγή του Βαυαρού ευρωσκεπτικιστή βουλευτή Πέτερ Γκαουβάιλερ.

Ο κ. Γκαουβάιλερ υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών τίτλων χρέους “δημιουργεί μία τελείως νέα κατάσταση”, που

δικαιολογεί την αναβολή της ανακοίνωση των δικαστών της Καρλσρούης.

Οι οκτώ σοφοί θα αποφανθούν αύριο Τετάρτη εάν ο πρόεδρος της Γερμανικής Δημοκρατίας Γιοακίμ Γκάουκ μπορεί ή όχι να επικυρώσει τους νόμους για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Σύμφωνο Σταθερότητας που έχουν ψηφισθεί από τη γερμανική Βουλή στα μέσα Ιουλίου, έπειτα από τις προσφυγές που έχουν καταθέσει έξι βουλευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το κόμμα της αριστεράς Die Linke, ο Βαυαρός ευρωσκεπτικιστής και μία ένωση που συνοδεύει την προσφυγή της με τις υπογραφές 37.000 πολιτών.

Η απόφαση του δικαστηρίου την Τετάρτη αντιμετωπίζεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις διεθνείς αγορές ως μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρωζώνη.

Η γερμανική πολιτική ηγεσία και οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι το δικαστήριο της Καρλσρούης θα δώσει την έγκρισή του για την επικύρωση.

Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης για μη συμμετοχή της Γερμανίας στο ταμείο διάσωσης ESM και στο Σύμφωνο, το οποίο υποχρεώνει τις χώρες να μειώσουν τα ελλείμματά τους, θα ακύρωνε τη στρατηγική που εκπονήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα