Και ο Πρόεδρος ενώπιον της ερευνητικής αν χρειαστεί, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

20:09 2/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εάν η διορισθείσα τριμελής Ερευνητική Επιτροπή για την κατάσταση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου κρίνει ότι πρέπει να κληθεί ενώπιον της και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν υφίσταται λόγος να μην το πράξει δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας

Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης του στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Ερευνητική Επιτροπή θα συνεδριάζει στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου έχουν παραχωρηθεί χώροι γραφείων, προσθέτοντας ότι οι συνεδρίες θα γίνονται κατά κύριο λόγο ανοικτά, όπως προνοεί η νομοθεσία, εκτός αν τα μέλη της Επιτροπής αποφασίσουν διαφορετικά.

«Θα υπάρχουν ίσως θέματα που αφορούν την ασφάλεια του κράτους ή που επηρεάζουν ουσιαστικά την οικονομία του κράτους και τα μέλη θα κρίνουν σε ποιες περιπτώσεις οι συνεδρίες θα είναι κλειστές», διευκρίνισε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο μέχρι την έναρξη των ακροάσεων.
.
Εξήγησε επίσης ότι σε πρώτο στάδιο τα μέλη έχουν αποφασίσει ότι θα προχωρήσουν σε μια προκαταρκτική εξέταση του όλου θέματος γιατί είναι ένα ευρύ φάσμα το οποίο άγεται από το 2006 μέχρι πρόσφατα, κατηγοριοποιώντας τα διάφορα θέματα που αφορούν από τη μια το τραπεζικό σύστημα και από την άλλη τα δημόσια οικονομικά, και αμέσως μετά την προκαταρκτική μελέτη θα κρίνουν πότε θα αρχίσουν τις ακροαματικές τους διαδικασίες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε επίσης ότι διορίστηκε ερευνητική επιτροπή και όχι ποινικοί ανακριτές, επειδή εάν διορίζονταν ποινικοί ανακριτές, αυτοί δεν θα μπορούσαν να διερευνήσουν θέματα που αφορούν τις πολιτικές και αστικές ευθύνες και θα περιορίζονταν μόνο σε ποινικές, ενώ δεν θα μπορούσαν να διερευνήσουν όλο το φάσμα του θέματος, γιατί θα έπρεπε να υπάρχουν εντοπισμένα αδικήματα ή ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να ερευνήσουν.

«Δεν μπορείς να εντοπίσεις κάποια και να παραγνωρίσεις κάποια άλλα για ένα τόσο σημαντικό θέμα που οδήγησε τον τόπο σε αυτή την δεινή κατάσταση που είμαστε σήμερα», συνέχισε και αναφέροντας ότι αυτοί που μιλούν για ποινικούς ανακριτές, θα έπρεπε πρώτα να αναλογιστούν το μέγεθος του προβλήματος, διαβεβαίωσε ότι ευθύνες θα αποδοθούν σε όλους όσους χρειαστεί, όπου κι αν βρίσκονται, είτε υπηρετούν είτε υπηρέτησαν, σε οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα, με όποια καθήκοντα κι αν άσκησαν.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι με βάση το πόρισμα που θα εκδοθεί , ή και τα ενδιάμεσα πορίσματα, όταν διαπιστώνονται ποινικές ευθύνες θα προωθείται άμεσα το ανακριτικό έργο και όταν συμπληρωθούν και οι ποινικές ανακρίσεις τότε να είστε βέβαιοι ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα το εξετάσει και θα δούμε κάποιους να οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν θα κληθεί και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Νικολάου είπε ότι σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να αρχίσει η έρευνα από το ζήτημα το οποίο ξεκίνησε και έγινε προσπάθεια να πλήξουν τον ίδιο.

Ανέφερε ότι ζήτησε όχι απλά να ερευνηθούν οι εξ αγχιστείας συγγενείς του αλλά ακόμα και δικηγορικό γραφείο στο οποίο μέχρι πρότινος ήταν συνέταιρος και πρόσθεσε πως εάν σε αυτή την περίπτωση, η Ερευνητική Επιτροπή κρίνει ότι πρέπει να κληθεί ο κ. Αναστασιάδης δεν νομίζω να υπάρχει λόγος να μην το κάνει».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ακόμα ότι με την επιλογή των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι διασφαλίζει την αντικειμενικότητα, ότι θα είναι αδέκαστη και διασφαλίζεται η πληρότητα της έρευνας.

Αναλύοντας το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε ότι η
προτεραιότητά είναι η ασφάλεια του πολίτη.

«Επιδιώκουμε την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση της Αστυνομίας με υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης, την αξιοποίηση του προσωπικού της Αστυνομίας σε αστυνομικά καθήκοντα, που μπορεί να σημαίνουν και εξοικονόμηση πόρων και δαπάνης από την υπηρεσία.

Είπε ακόμα ότι το πρόγραμμα επικεντρώνεται στο σεβασμό του Αστυνομικού, στην προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειάς του και ανέφερε ότι «επιδιώκουμε τη συμφιλίωση και συνεργασία του αστυνομικού με τον πολίτη».

Εξήγησε ότι γραφεία που έχουν επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες σε σχέση με κάποιας μορφής εγκλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να συμπτυχθούν και να εξοικονομηθεί προσωπικό το οποίο να μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλα αστυνομικά καθήκοντα.

Ανέφερε ακόμα ότι την ίδια ώρα, τόνισα ότι πρόθεσή μας είναι οι αστυνομικοί να αξιοποιηθούν με βάση τα προσόντα, τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους.. και να περιοριστεί το προσωπικό που είναι στα γραφεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα