Ισχυρές ενδείξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κροατία

11:41 23/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Και η Κροατία φιλοδοξεί να μπει δυναμικά στο χώρο των υδρογονανθράκων, έχοντας συγκεκριμένες και ισχυρές ενδείξεις ότι σύντομα θα βρεθούν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αδριατική Θάλασσα. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το μικρό βάθος της Αδριατικής προσφέρεται για φθηνότερες εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Τα πρώτα στοιχεία αναμένεται να γίνουν γνωστά τον Απρίλη.

Οπως μεταδίδει

το πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, ο Υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντολγιακ, δήλωσε ότι ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από 20 εταιρείες προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα.

Η Κροατία, η οποία εντάχθηκε μόλις πέρσι στην ΕΕ, φαίνεται να είναι «μια από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που διαθέτει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ό,τι χρειάζεται», δήλωσε ο Υπουργός.

Ο Κροάτης Υπουργός είπε ότι η Κυβέρνησή του ανέθεσε στο νορβηγικό πλοίο Seabird Northern Explorer, να προβεί στις πρώτες έρευνες.

Υπάρχουν “ισχυρές και συγκεκριμένες ενδείξεις” ότι σύντομα θα βρεθούν κοιτάσματα, είπε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία.

Σύμφωνα εξάλλου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της νορβηγικής εταιρείας ερευνών Spectrum και ιδιοκτήτη του Seabird Northern Explorer, Ρουν Ενγκ, «είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουμε για ποσότητες, αλλά τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η κροατική Αδριατική έχει δυνατότητες”.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή δεν έχει μεγάλο βάθος, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι φθηνότερο να δημιουργηθούν εξέδρες άντλησης πετρελαίου στην Αδριατική παρά στην Αφρική ή τη Βραζιλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα