Ημερίδα ΚΟΤ με θέμα «Τουρισμός και Τοπικά Προϊόντα»

21:12 15/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ημερίδα με θέμα «Τουρισμός και Τοπικά Προϊόντα – Καλές προοπτικές οριζόντιας δικτύωσης» διοργάνωσε σήμερα, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΟΤ, στην ημερίδα έγιναν παρουσιάσεις από την Margareta Reichsthaler, Πρόεδρο του Συνδέσμου «Region of Delight Austria», τον Franz Bertl , αναπληρωτή Πρόεδρο του Προγράμματος «Region of Delight», την Πρόεδρο της Οργάνωσης «Best Austria

Hospitality» Eveline Bimminger και την Ζωή Νόβακ, Σύμβουλο σε θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω Γαστρονομικού Τουρισμού.

Κύριος στόχος της ημερίδας ήταν να μελετηθούν τρόποι σχεδιασμού, προγραμματισμού και υλοποίησης των δράσεων τόσον του ΚΟΤ, όσον και του Τμήματος Γεωργίας, προς μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, διαχείριση και προώθηση της τοπικής παραγωγής και γαστρονομίας.

Σε χαιρετισμό της στην ημερίδα, η Διευθύντρια Τουρισμού ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου είπε ότι το θέμα της ημερίδας εντάσσεται πλήρως στη Στρατηγική Τουρισμού 2011 – 2015 που ετοιμάστηκε από τον ΚΟΤ η οποία θέτει την ποιότητα μεταξύ άλλων συστατικών ως έναν από τους κυριότερους στόχους της.

«Αποδεικνύει επίσης έμπρακτα τη δέσμευση μας να προχωρήσουμε από τις εξαγγελίες στα έργα και να καταστήσουμε τον τόπο μας ένα ανταγωνιστικό, ποιοτικό προορισμό που σέβεται τις αρχές της αειφορίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Η γαστρονομία αναγνωρίζεται από όλους σήμερα ως ένας σημαντικός παράγοντας αναβάθμισης της ταξιδιωτικής εμπειρίας για όλους τους τουρίστες. Αποτελεί επίσης σημαντικό πόλο έλξης για τουρίστες ειδικού ενδιαφέροντος οι οποίοι επιλέγουν ένα προορισμό με κύριο κριτήριο την γαστρονομία του», πρόσθεσε.

Η Κυπριακή κουζίνα, συνέχισε, διαθέτει μοναδικές αρετές οι οποίες αν αξιοποιηθούν με δημιουργικό και ευφάνταστο τρόπο μέσα από συνέργειες μπορούν να καταστήσουν την τοπική γαστρονομία συγκριτικό πλεονέκτημα για την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό.

«Υπάρχουν τρόποι αναβάθμισης με επίκεντρο την ποιότητα και την αξιοποίηση του στοιχείου της εντοπιότητας χωρίς σημαντική αύξηση του κόστους προς τους οποίους επιβάλλεται να επικεντρωθούμε», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον Αγροτουρισμό, η κ. Δημητριάδου είπε ότι η κυπριακή ύπαιθρος είναι ο χώρος παραγωγής των πρώτων υλών για τη γαστρονομία.

Η ανάπτυξη του αγροτουρισμού στην Κύπρο, συνέχισε, αναγνωρίζεται διεθνώς ως καλή πρακτική που δεν περιορίζεται μόνο στην προσφορά ευκαιριών για διαμονή αλλά στην προσφορά μιας ολοκληρωμένης πολυδιάστατης εμπειρίας.

«Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής τροχοδρομήθηκαν και υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα όπως οι δρόμοι του κρασιού, οι θρησκευτικές και ποδηλατικές διαδρομές, τα μονοπάτια μελέτης της φύσης και άλλες υποδομές όπως μουσεία και εργαστήρια καθώς και εξωραϊστικά έργα σε χωριά. Ο ΚΟΤ επένδυσε επίσης στην υλοποίηση μιας σειράς ενεργειών για τη δημιουργία συνεργειών στον τουρισμό κάτι που κρίνεται καθοριστικό και στην προώθηση δράσεων για την γαστρονομία», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι για την επίτευξη της αειφορίας η Κύπρος επιβάλλεται να λάβει υπόψη εκτός από εσωτερικούς παράγοντες εξωτερικές επιδράσεις και δεδομένα στο διεθνή χώρο.

«Ένας τρόπος για επιτυχή αντιμετώπιση των νέων πραγματικοτήτων αποτελεί η δικτύωση. Η συνεργασία μας με το Travel Foundation στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Cyprus Sustainable Tourism Initiative, δύο μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στην ανάπτυξη και εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων όπως οι πράσινες παραλίες, τα πρότυπα αειφορίας για τις τουριστικές επιχειρήσεις, αναμένεται να συμβάλουν στην ενστάλαξη της αρχής της αειφορίας στην καρδιά της τουριστικής βιομηχανίας. Η Κύπρος συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Θεσμό Προορισμών Αριστείας που προωθεί μοντέλα αειφόρας ανάπτυξης τα οποία λαμβάνουν υπόψη και την γαστρονομία ως σημαντική πτυχή της προσφοράς ενός προορισμού», σημείωσε.

Η κ. Δημητριάδου είπε ότι η σύσταση ενός γενικότερου δικτύου και συμφώνου ποιότητας για την κυπριακή γαστρονομία μέσα από μία οριζόντια συνεργασία / δικτύωση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνει τόσο χώρους εστίασης, διαμονής, παραγωγής τροφίμων και ποτών ακόμα και παραδοσιακά εργαστήρια χειροτεχνίας, «είναι απαραίτητη για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να δώσουμε πρόσθετη αξία στο προϊόν μας».

«Η προσωπικότητα και το μεράκι του παραγωγού και του επιχειρηματία μπορούν να αποβούν καθοριστικά στην όλη προσπάθεια», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα