Ικανοποιημένη η ιρλανδική Προεδρία για το υπό προυποθέσεις άνοιγμα του Κεφαλαίου 22

14:13 25/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων,Ίμον Γκίλμορ, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση της Ιρλανδικής Προεδρίας για την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να ανοίξει το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που αφορά την Περιφερειακή Πολιτική.

Οπως επισημαίνεται στη γραπτή δήλωση, το Συμβούλιο συμφώνησε, μετά από συμβιβαστική πρόταση της Γερμανίας, το άνοιγμα του συγκεκριμένου κεφαλαίου υπό την προϋπόθεση ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, υπό το φως

της Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής τον προσεχή Οκτώβριο, όπου και θα αποφασιστεί η ημερομηνία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης η οποία θα διεξαχθεί αργότερα μέσα στο χρόνο.

Ο κ.. Γκίλμορ επισημαίνει ότι παρά την ενόχληση που προκάλεσε στην ΕΕ η αντίδραση των τουρκικών αρχών στις πρόσφατες ειρηνικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, πεποίθησή του είναι ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που «διαθέτουμε για να επηρεάσουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Τουρκία». Οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις έχουν διευκολύνει τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων και την ελευθερία έκφρασης για αντιφρονούντες, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίλμορ, οι αντιδράσεις αυτές έδειξαν ακόμη ότι η Τουρκία χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις και η συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας με το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 για την περιφερειακή πολιτική θα επιτρέψει στην ΕΕ να συνεχίσει να συμβάλει στις μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα