Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τονίζει η Ευρωβουλευτής Ruijten

19:09 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

H συμμόρφωση της Τουρκίας στις αρχές της ΕΕ και η εκπλήρωση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, περιλαμβανομένης της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι απαίτηση και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, διαμήνυσε η Ολλανδή εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας Ria Oomen-Ruijten, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Η Ευρωβουλευτής επισκέπτεται την Κύπρο

ύστερα από πρόσκληση της Υπουργού Εξωτερικών.

Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την Έκθεση Προόδου για την Τουρκία.

Αναφέρθηκε στη στασιμότητα που παρατηρείται στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό λόγω της πάγιας αδιαλλαξίας της Τουρκίας, η οποία, όπως σημείωσε, κλιμακώνει την προκλητική στάση της εκτοξεύοντας απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθύμισε, εξάλλου, ότι η Κύπρος τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας με την προϋπόθεση ότι η χώρα αυτή θα συμπεριφέρεται ως ευρωπαϊκό κράτος, σεβόμενη τις αρχές και αξίες της Ένωσης και θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Σημείωσε ακόμη ότι θα πρέπει η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη να ασκήσουν την επιρροή τους προς αυτή την κατεύθυνση και ζήτησε την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης παραμένει και πρέπει να παραμείνει στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνυπήρχαν ειρηνικά για αιώνες και υπογράμμισε ότι το μοναδικό εμπόδιο στην επίτευξη λύσης και επανένωσης είναι η Τουρκία, η οποία ελαύνεται από τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή και όχι από τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως η γειτονική χώρα διατείνεται.

Η κ. Ruijten εξέφρασε την προσδοκία για σύντομη επανένωση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τα οφέλη, οικονομικά και άλλα, που θα επιφέρει η λύση στο σύνολο των Κυπρίων, αλλά και στην ίδια την Ενωση.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ υπό το φως της παγκόσμιας κρίσης και έγιναν εκατέρωθεν αναφορές στα μέτρα που λαμβάνονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα