‘Η Τουρκία με τα δημοσιεύματα για άνοιγμα της Αμμοχώστου προκαλεί σύγχυση’

13:41 11/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα διάφορα δημοσιεύματα ”και φημολογίες γύρω από την Αμμόχωστο και δήθεν άνοιγμα της υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, τα οποία δημοσιεύματα προέρχονται από την τουρκική πλευρά, σκοπό έχουν να δημιουργήσουν σύγχυση στο κόσμο μας, ιδιαίτερα στους Αμμοχωστιανούς”, δηλώνει ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με θέμα ”Αντιμετώπιση τουρκικών σεναρίων για εποικισμό της Αμμοχώστου”, ο κ. Γαλανός είπε ότι ”το θέμα της Αμμοχώστου αντί να το αντιμετωπίζουμε παθητικά πρέπει να το θεωρήσουμε ότι μας δίνεται μια ευκαιρία, έστω κα με αυτά τα

δημοσιεύματα για να ζητήσουμε και να διεκδικήσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν τα έχουμε κάνει στο βαθμό που θα έπρεπε όλο αυτό τον καιρό”.

Έφτασε η ώρα, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, να κάνει διάβημα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος έχει ευθύνη να εφαρμόζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

”Μιλώ για το 550 και το 789. Του απήντησε παλιά ο ΓΓ ότι πρέπει να περιμένουμε την τελική λύση του Κυπριακού. Αυτή η απάντηση ήταν απαράδεκτη. Δεν συνάδει με το ρόλο του ΓΓ και ούτε συνάδει με αυτά τα ψηφίσματα. Δεν του δώσαμε απάντηση τότε. Εστω και ετεροχρονισμένα πρέπει να γίνει τώρα”, συμπλήρωσε.

Οι συνομιλίες, συνέχισε, για το Κυπριακό βρίσκονται σε τέλμα.

«Είναι η ώρα να προωθήσουμε τα ψηφίσματα. Εχουμε το τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο επανέρχεται και ζητά την εφαρμογή αυτών των ψηφισμάτων. Υπάρχει και το διατακτικό μέρος του ψηφίσματος και το ερώτημα μου είναι, τι έχουμε κάνει όσον αφορά το διατακτικό. Το διατακτικό λέει ότι πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της απόδοσης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και την παράδοση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη. Αυτά λένε τα ψηφίσματα 550 και 789. Και πρέπει να ασχοληθούν με αυτό το θέμα, λέει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Επιτροπή Εξωτερικών, η Επιτροπή Αναφορών και πολλές άλλες αρμόδιες Επιτροπές της Ευρώπης”, ανέφερε.

Ο κ. Γαλανός είπε ότι είναι ώρα –«αντί να δημιουργείται σύγχυση ότι η τουρκική πλευρά θα ανοίξει την Αμμόχωστο για να επιστρέψουν (οι κάτοικοι της), που δεν θα επιστρέψουν, ούτε υπάρχει η υποδομή, χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθεί υποδομή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση για να επέλθει αναγνώριση – να προχωρήσουμε θετικά και να ζητήσουμε από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρώπη να προωθήσει την επιστροφή της Αμμοχώστου”.

”Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει. Είναι μια ευκαιρία που μας δίδεται για να αντιστρέψουμε τα πράγματα. Μπορώ να αντιληφθώ την αγωνία κάποιων κατοίκων της Αμμοχώστου, οι οποίοι βλέποντας μία αδράνεια – μπορεί να υπάρχει, μπορεί να υπάρχει μυστική διπλωματία, εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει τόση μυστική διπλωματία – να κάνουν διάφορες σκέψεις και να είναι προβληματισμένοι. Εγώ διαφωνώ”, πρόσθεσε.

Πρόκειται ξεκάθαρα, είπε ο κ. Γαλανός, για μια μεγ

Keywords
Τυχαία Θέματα