Η Τουρκία έναντι των εξελίξεων στη Συρία

19:02 31/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ζάλη προκαλεί πλέον η ταχύτητα των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο τη Συρία και το ερώτημα ως προς την Τουρκία είναι τριπλό. Θα είναι μέρος των δυνάμεων που προκαλούν τη δίνη, θα παρασυρθεί και αυτή από αυτήν ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τοπίο καταστροφής που θα αφήσει πίσω της η δύνη.

Σε επίπεδο καθημερινών εξελίξεων τα ερωτήματα είναι ανοιχτά, αλλά μακροπρόθεσμα, και με δεδομένη τη νέα κουρδική διάσταση που έχει αποκτήσει η υπόθεση της Συρίας, δεν αποκλείεται

να ταυτιστούν κάποια στιγμή το δεύτερο και τρίτο ερώτημα. Η υπό συζήτηση προοπτική διαμόρφωσης κουρδικής δύναμης και περιοχής στη βόρεια Συρία, δεν αποκλείεται να τραβήξει την Τουρκία μέσα σε μια μακροπρόθεσμη δύνη.

Γι’ αυτό εξάλλου, η Αγκυρα από την πρώτη στιγμή δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία. Το επαναλαμβάνει σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα “Μιλιέτ”.

”Δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη τρομοκρατικού στοιχείου στα σύνορά μας. Θα είναι αφορμή για νόμιμη άμυνα. Έχουμε δικαίωμα να λάβουμε κάθε είδους μέτρο”.

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, με αφορμή το Κουρδικό, η Άγκυρα θέτει έναν δεύτερο λόγο για ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Ο πρώτος ενδεχόμενος λόγος εκφράζεται με τα εξής λόγια του Νταβούτογλου: “Σκεφτείτε ότι δέκα χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν από τη Συρία για να καταφύγουν στην Τουρκία και δέχονται πυρά. Τι θα κάνουμε στην περίπτωση αυτή; Θα παραμείνουμε θεατές; Είναι έτοιμα τα σχετικά μέτρα μας”.

Η Άγκυρα απορρίπτει από την πρώτη στιγμή τον όρο “βόρεια Συρία”, επειδή αυτός παραπέμπει εννοιολογικά στο βόρειο Ιράκ, δηλαδή στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ. Και είναι άξια προσοχής η νέα ένταση μεταξύ Άγκυρας και Βορείου Ιράκ, αφού το τελευταίο εμφανίζεται αποφασισμένο να πατρονάρει και τους Κούρδους της Συρίας. Ήδη στην Τουρκία οι αναλύσεις γράφουν ότι “ηγετική φυσιογνωμία των Κούρδων της Συρίας είναι ο Μπαρζανί”, ο ηγέτης του βορείου Ιράκ.

Και είναι αποκαλυπτικά αυτά που λέει ο Νταβούτογλου στη “Μιλιέτ”: “Δεν είναι ίδια η συνοχή των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας με τη χώρα και το κράτος όπου βρίσκονται, με αυτήν των Κούρδων της Τουρκίας. Η Τουρκία θα λύσει στο εσωτερικό το κουρδικό της πρόβλημα. Όσοι πιστεύουν ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα αλλάξουν τη μοίρα της Τουρκίας, έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Τουρκία”.

Δηλαδή ο Νταβούτογλου αναγνωρίζει ουσιαστικά ότι οι Κούρδοι της Συρίας μπορούν να αποσχιστούν, όπως έκαναν και οι Κούρδοι του Ιράκ. Δεύτερον, η συνοχή των Κούρδων της Τουρκίας με το τουρκικό κράτος, αλλά και η επίλυση του κουρδικού προβλήματος, στην οποία αναφέρεται ο Νταβούτογλου, αν μη τι άλλο είναι στην πράξη δύο αμφισβητούμενα πράγματα.

Με λίγα λόγια, οι εξελίξεις έχουν φέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο να μετατραπεί η λεγόμενη “αραβική άνοιξη” σε “κουρδική άνοιξη”, με τους Κούρδους της Συρίας να θέτουν υποψηφιότητα να μετεξελιχθούν σε δεύτερο Βόρειο Ιράκ. Δηλαδή σε δεύτερη αυτόνομη κο

Keywords
Τυχαία Θέματα