Η συμφωνία ΕΕ – Κορέας πιέζει την Ιαπωνία

09:05 20/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί σοβαρά από τη Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (FTA) μεταξύ της ΕΕ και τη Κορέας, σπρώχνοντας έτσι το Τόκιο να πιέσει γρήγορα για τη δική του συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, όπως ανέφεραν στη EurActiv διαπραγματευτές και των δύο πλευρών.

Η ΕΕ και η Ιαπωνία δεσμεύτηκαν τον Μάιο για την έναρξη «προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων» αλλά απέτυχαν να θέσουν συγκεκριμένη χρονική προθεσμία και κράτησαν αντιθετικές στάσεις σε θέματα που αφορούν στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας

και σε άλλους ευαίσθητους τομείς.

Οι σημαντικές «ασκήσεις οριοθέτησης πεδίου» που διεξήχθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τερματιστούν σύντομα και αναμένονται να δώσουν το πράσινο φως στις πλήρεις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Σοσιαλιστή Ευρωβουλευτή Vital Moreira.

Ο Πορτογάλος, που προεδρεύει της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το διεθνές εμπόριο, ανέφερε ότι απεστάλη αντιπροσωπεία στην Ιαπωνία αυτόν τον μήνα, όπου παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στην ατμόσφαιρα σε σχέση με τα συμπεράσματα προηγούμενης, αντίστοιχης αποστολής στην αρχή του έτους.

Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις ασκούν πίεση για κυβερνητική συμφωνία.
Η πολιτική αποφασιστικότητα για σύναψη της συμφωνίας είναι τώρα μεγαλύτερη και οι ιαπωνικές επιχειρήσεις οργανώνονται σε βιομηχανικούς κλάδους προκειμένου να προσαρμοστούν στο περιεχόμενο της συμφωνίας, ανέφερε ο Moreira σε συμπόσιο για τις προοπτικές μιας εμπορικής συμφωνίας χτες (18 Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι στο ζήτημα της μη ύπαρξης φραγμών στο εμπόριο που εμποδίζει τη συμφωνία- εσωτερικοί κανόνες και πρότυπα που εμποδίζουν το εμπόριο- οι Ιάπωνες αναγνωρίζουν ότι αυτά αποτελούν σοβαρά ζητήματα για τους Ευρωπαίους, και πρέπει να διαπραγματευθούν.

Ο Moreira τόνισε προηγουμένως ότι οι Ιάπωνες απλά αρνήθηκαν να δεχθούν ότι η άρση των φραγμών στο εμπόριο είναι μέρος της εξίσωσης.

«Η Κορεατική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου έχει καμφθεί στο πλαίσιο της αντίδρασης από την ιαπωνικής πλευρά», υπογράμμισε, «η βιομηχανία είναι σε σοκ και τώρα ασκεί πιέσεις στην ιαπωνικπή κυβέρνηση».
Ο Arnaud Brunet, διευθυντής της Sony για τις ευρωπαϊκές εξωτερικές υποθέσεις, είπε: «Η κορεατική συμφωνία αποτελεί ένα είδος ηλεκτροσόκ για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις, ερχόμενη σε μια στιγμή μετά το τσουνάμι, που είναι δύσκολη για τη χώρα».

Ιάπωνας πρέσβης στην ΕΕ: μην χάσετε το παράθυρο ευκαιρίας
Ο Ιάπωνας πρέσβης στην ΕΕ, Kojiro Shiojiro, επιβεβαίωσε τον αντίκτυπο της κορεατικής συμφωνίας σε ξεχωριστή συνέντευξη στην ΕurActiv.

Συγκεκριμένα είπε: «Ιαπωνία και Ευρώπη δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας. Είναι μια καλή ευκαιρία, αλλά δεν ξέρω για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το πολιτικό παράθυρο ευκαιρίας, για αυτό πρέπει να οριοθετήσουμε το πεδίο δράσης γρήγορα και να προβούμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό».

Keywords
Τυχαία Θέματα