Η προστασία των εργαζομένων και βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας αποτελεί στόχο του Υπ. Εργασίας

19:51 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βασικός και διαχρονικός στόχος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον τομέα της προστασίας των εργαζομένων είναι η συνεχής και σταθερή βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας σε όλους τους χώρους εργασίας, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου στο 7ο Διεθνές Συνέδριο SFESE (Safety – Fire – Ergonomics – Safety & Health – Environment).

Στον χαιρετισμό της στο συνέδριο στη Λευκωσία,

το οποίο διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ασφάλειας και Υγείας και στο όποιο το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσω του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, συμμετέχει ως συνδιοργανωτής, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και με άλλους φορείς, ώστε να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια αξιόλογο έργο στην προώθηση της πρόληψης των κινδύνων στην εργασία και στη δημιουργία και καλλιέργεια συνείδησης ασφάλειας γενικότερα και συμβάλλει στις προσπάθειες του Υπουργείου για προώθηση των θεμάτων αυτών.

Είναι με αυτήν τη συνεργασία, είπε, που επιτεύχθηκε μείωση του δείκτη συχνότητας εργατικών ατυχημάτων κατά 27%, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του 25%, που τέθηκε στη Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2007-2012.

Η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων και ότι καθένας μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα με τις δραστηριότητες που διεξάγει.

Παράλληλα είπε ότι οι νέες εργασιακές συνθήκες απαιτούν αλλαγές στις τεχνικές, οργανωτικές και πολιτικές προσεγγίσεις, για να διασφαλίζεται υψηλό επίπεδο ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την απόφαση των διοργανωτών του συνεδρίου να ασχοληθούν με τα θέματα ασφάλειας και υγείας, τα οποία σχετίζονται με την εξόρυξη, τη μεταφορά και την αποθήκευση υδρογονανθράκων, που αποτελούν ένα πολύ επίκαιρο τομέα για την Κύπρο καθώς η επιβεβαίωση της ύπαρξης Φυσικού Αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας οδηγεί στη δημιουργία ευοίωνων προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση τόνισε, για την καλύτερη αξιοποίηση των προοπτικών είναι η ύπαρξη κατάλληλα καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε η Υπουργός Εργασίας, τα θέματα ασφάλειας και υγείας έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα