Η Προεδρία ευκαιρία εξάλειψης της παγίδευσης πουλιών

15:07 27/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δείξει η Δημοκρατία ότι επιθυμεί την ουσιαστική εξάλειψη της παράνομης παγίδευσης πουλιών, αναφέρει σε ανακοίνωση ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο οποίος σημειώνει ότι με δεδομένο το γεγονός ότι η Κύπρος θα βρίσκεται στο προσκήνιο, “οι αρμόδιες αρχές πρέπει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα και να υιοθετήσουν μια ξεκάθαρη προσέγγιση ‘μηδενικής ανοχής`”.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,

σύμφωνα με την ανοιξιάτικη αναφορά για την παγίδευση πτηνών, καταδεικνύεται ότι “τα επίπεδα της παράνομης αυτής δραστηριότητας έχουν μειωθεί σε σύγκριση με προηγούμενες ανοιξιάτικες περιόδους”.

Παράλληλα, οι καταγραφές πεδίου για την άνοιξη 2012 έδειξαν μια μείωση της τάξης του 66% σε σύγκριση με την άνοιξη 2011 στη χρήση διχτύων. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, “εκτιμάται ότι πάνω από 166,000 πουλιά θανατώθηκαν από τους παγιδευτές ενώ παρατηρήθηκε και μια δραματική αύξηση στη χρήση ξοβέργων”.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το φθινόπωρο αποτελεί την κύρια περίοδο παγίδευσης και καλούνται καλεί όλες τις αρμόδιες αρχές να καταρτίσουν ένα συγκεκριμένο και στοχευμένο σχέδιο δράσης “με στόχο τα εστιατόρια που σερβίρουν αμπελοπούλια (παγιδευμένα πουλιά) καθώς και αυξημένη πάταξη στο πεδίο, σε μια περίοδο που όλα τα βλέμματα της Ευρώπης θα είναι στην Κύπρο”.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος θεωρεί επίσης ότι πρέπει να διεξαχθεί μια ενημερωτική εκστρατεία που θα εμπεδώσει στο ευρύτερο κοινό “ότι η παγίδευση είναι ουσιαστικά μια μη-επιλεκτική σφαγή, που επηρεάζει πάνω από 150 διαφορετικά είδη πτηνών”.

Keywords
Τυχαία Θέματα