Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, λέει ο Α. Σαμαράς

07:56 21/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την πρόθεσή του να παραμείνει στην κυβέρνηση και να μην πάει σε εκλογές, συνεχίζοντας έστω και μόνο με το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση συνεργασίας, εξέφρασε σε διάγγελμά του, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας: «σήμερα κλείσαμε ένα χρόνο ως κυβέρνηση. Μας μένουν άλλα τρία χρόνια. Θα τα εξαντλήσουμε. Για το καλό του ελληνικού

λαού».

Στη δήλωσή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι όταν αναλάμβανε τα ηνία της τρικομματικής κυβέρνησης, έθεσε ως προτεραιότητες του την παραμονή στο ευρώ, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό και την ομαλή χρηματοδότησή της, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλισθεί η ανάκαμψη, με ορίζοντα τετραετίας.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι έχουν ήδη γίνει πολλά και «ήδη όλη η διεθνής επενδυτική κοινότητα και οι αγορές θεωρούν ότι η Ελλάδα και η οικονομία της βαδίζουν στο σωστό δρόμο», προσθέτοντας ότι «εκείνο που τώρα προέχει είναι να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό «οι μεταρρυθμίσεις, δεν μπορούν να προχωρήσουν επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος» και πρόσθεσε ότι σε αυτό το σημείο υπήρξε μια σοβαρή διαφωνία για το ζήτημα της ΕΡΤ με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Όπως είπε, ο ίδιος έκανε προσπάθειες για αποκατάσταση της ενότητας στην τρικομματική κυβέρνηση και στη συνάντηση των τριών αρχηγών, την Τετάρτη υπήρξε συμφωνία στο «να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ο διαχειριστής της, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών, όπως το λέει και το αποδέχεται και το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα προσλάμβανε με τρίμηνες συμβάσεις όλους εκείνους από τους απολυμένους εργαζομένους της ΕΡΤ που ήταν απαραίτητοι για να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι συχνότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, εκκρεμούσε μόνο ο αριθμός των επαναπροσληφθέντων από τους απολυμένους της ΕΡΤ με τρίμηνες συμβάσεις. Στα συμφωνηθέντα σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήταν : να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση, στους επόμενους δύο μήνες να ολοκληρωθεί το νέο οργανωτικό σχήμα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση που θα επεξεργαζόταν Επιτροπή Προσωπικοτήτων κύρους και με τεχνικό σύμβουλο ξένο φορέα όπως είναι το ΒΒC και να υπάρξει νέος Υφυπουργός, όχι από τη ΝΔ.

«Εγώ έκλεισα την αμαρτωλή ΕΡΤ. Ας είχαν δικό τους υφυπουργό να φτιάξουν τη νέα υγιή δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Όπου οι προσλήψεις να γίνουν αξιοκρατικά και με διαφάνεια. Και να έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση οι προερχόμενοι από την ΕΡΤ τους οποίους θα πριμοδοτούσαμε με μοριοδότηση» είπε ο κ. Σαμαράς, κατηγορώντας τον κ. Κουβέλη ότι «εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λογική αυτής της λύσης, την οποία αποδέχθηκε» και αντ’ αυτού ζήτησε «να επιστρέψουμε, στο αμαρτωλό καθεστώς με όλους τους υπεράριθμούς εργαζομένους, να μην αλλάξει τίποτε και να μην υπάρχει καμία ελπίδα ότι κάποτε θα άλλαζε κάτι στην τηλεόραση της ΕΡΤ».

«Το μαύρο από τις κρατικές συχνότητες θα φύγει» είπε ο κ. Σαμαράς, επιμένοντας ωστόσο ότι «στο αμαρτωλό καθεστώς δεν πρόκειται να επιστρέψουμε. Το Συμβούλιο Επικρατείας θεωρεί ότι η ΕΡΤ έχει καταργηθεί κι ότι νόμιμος διαχειριστής της είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Ενώ εντέλλεται να επισπεύσουμε τη δημιουργία του νέου Οργανισμού. Αυτό και θα κάνουμε».

Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν τη λύση αυτή, συνέχισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αντιτάσσοντας τη στάση του κ. Βενιζέλου και του ΠΑΣΟΚ που όπως είπε «αντίθετα – και θαρραλέα – αποδέχθηκαν τη λύση αυτή».

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την επιθυμία του για συνέχεια της τρικομματικής κυβέρνησης λέγοντας ωστόσο ότι ο ίδιος θα προχωρήσει «όπως και να ‘χει», με καλύτερο συντονισμό, με επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και στόχο να ολοκληρωθεί η «προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, πάντα με ορίζοντα τετραετίας». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η ΔΗΜΑΡ να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, λέγοντας ωστόσο ότι είχε δίκιο ο κ. Βενιζέλος όταν λέει ότι κάποιοι σηκώνουν το σύνολο της ευθύνης και κάποιοι εμφανίζονται μόνο κατά περίσταση.

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την άποψη ότι κανείς δεν θέλει εκλογές αυτή τη στιγμή «αλλά ασφαλώς κανείς δεν θέλει ούτε ακυβερνησία ούτε στασιμότητα».

Πριν τη δήλωση του Πρωθυπουργού, είχε προηγηθεί σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τους Υπουργούς της ΝΔ και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα