Η Κυβέρνηση επιθυμεί χαλάρωση στους περιορισμούς στις συναλλαγές

16:56 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση ενστερνίζεται πλήρως τις ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και σήμερα, να απλουστευτούν και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ακόμα ότι η Κυβέρνηση σε όλες τις διαβουλεύσεις που έκανε με στόχο τη διαμόρφωση του Μνημονίου, έθεσε διάφορα εργαλεία, περιλαμβανομένης και της πιθανότητας πώλησης

χρυσού, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή η ευθύνη ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα.

Ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι «θα πρέπει να απελευθερωθούν κεφάλαια και να επανέλθει η ομαλότητα και η εύρυθμη λειτουργία στην αγορά» και γι’ αυτό η «Κυβέρνηση εργάζεται έτσι ώστε ακόμα και σήμερα να έχουμε ένα νέο διάταγμα, πιο απλό και πιο σαφές, που θα βοηθήσει αυτήν την εύρυθμη λειτουργία».

Aνέφερε ότι «είναι πεποίθησή μας ότι η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να αποκτήσει ηγεσία αν είναι δυνατόν και σήμερα». Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρέπει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η Τράπεζα Κύπρου να έχει ηγεσία για να μπορέσει να διεκπεραιώσει το μεγάλο έργο γι΄ αυτή τη συστημική μας τράπεζα.

«Αναμένουμε και από την Κεντρική Τράπεζα, σε συνεννόηση, να έχουμε το συντομότερο Πρόεδρο και Μέλη του ΔΣ», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Debt Sustainability Report, που αναφέρεται σε βούληση της κυπριακής Κυβέρνησης να πουλήσει, αν χρειαστεί, χρυσό αξίας 400 εκ. ευρώ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «το θέμα πώλησης χρυσού είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι γνωστό μέσα από τη θεσμική αυτονομία των θεσμών της κυπριακής πολιτείας».

Όπως εξήγησε, «για να γίνει πώληση χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα είναι γνωστό ότι πρέπει να γίνει και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ότι προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εκτίμησή της για τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη διατηρησιμότητα της κυπριακής οικονομίας είναι επίσης γνωστό και διαφαίνεται μέσα από έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι είναι ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας».

Η κυπριακή Κυβέρνηση, σημείωσε, «οπωσδήποτε σε όλες τις διαβουλεύσεις που έκανε με στόχο τη διαμόρφωση του Μνημονίου έθεσε διάφορα τέτοια εργαλεία έτσι ώστε να έχουμε αυτή τη δυνατότητα εκπλήρωσης των χρηματοδοτικών αναγκών. Είναι ένα από τα πολλά, αλλά η ευθύνη ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα».

Κληθείς να πει τι αναμένεται από το επικείμενο Eurogroup, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και την τελική συμφωνία της δανειακής σύμβασης στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου του Eurogroup».

Σε ερώτηση γιατί η Φινλανδία αναφέρθηκε σε αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μνημόνιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό απαντήθηκε από τη γερμανική αντιπροσωπεία ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών».

Ερωτηθείς για τη χθεσινή σύσκεψη των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «έγινε μια συζήτηση για το πού βρίσκεται η οικονομία και κυρίως κατατέθηκαν προτάσεις με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι οποίες θα πάνε στα Υπουργεία, με στόχο κατά τις ολοήμερες συνεδρίες του Υπουργικού Συμβουλίου στις 15 και 16 Απριλίου, να κωδικοποιηθούν σε νομοσχέδια για να τεθούν στη Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα