Η Κυβέρνηση δεν αποδέχεται ”κούρεμα” καταθέσεων ούτε έλεγχο για ξέπλυμα από ιδιωτική εταιρεία

20:08 13/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν αποδέχεται διαδικασίες διερεύνησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από ιδιωτική εταιρεία, υπογράμμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κάνοντας λόγο για προσπάθειες εκβιασμού της Κύπρου από συγκεκριμένους κύκλους στην ΕΕ. Παράλληλα, καθησύχασε τους πολίτες, διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν συζητείται ούτε πρόκειται να συζητηθεί θέμα κουρέματος των καταθέσεων.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα

στο Προεδρικό, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτή τη θέση η Κυβέρνηση την ξεκαθάρισε με επιχειρήματα και γραπτώς προς το Eurogroup. «Στην Ευρώπη και διεθνώς για την πάταξη του βρώμικου χρήματος ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες από εντεταλμένες επιτροπές και οργανισμούς», είπε, καταδικάζοντας και απορρίπτοντας, παράλληλα, «τις προσπάθειες που καταβάλλουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην ΕΕ να εκβιάσουν την Κύπρο για να αποδεχθεί καινοφανείς και επικίνδυνες διαδικασίες».

Ο κ. Στεφάνου είπε πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο κάποιοι Ευρωπαίοι να μην εμπιστεύονται εντεταλμένες επιτροπές, όπως είναι η Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, και η οποία διενήργησε τέσσερις ελέγχους στην Κύπρο από το 1998, και να εμπιστεύονται ιδιωτικές εταιρείες. «Αυτή τους η στάση καταδεικνύει κακοπιστία, καταδεικνύει ότι υπάρχουν σκοπιμότητες, και κακόβουλες προθέσεις σε βάρος της Κύπρου», σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε στη συνέχεια ότι η Κύπρος, η οποία είναι θύμα της ευρωπαϊκής απόφασης για απομείωση του ελληνικού χρέους, δεν ζητά καμία χάρη και καμία έκπτωση από τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ. «Αλλά η διαδικασία με ιδιωτική εταιρεία», συνέχισε, «δεν προβλέπεται από την ΕΕ».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε «πολλές φορές έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να υλοποιήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Αυτό, όμως, που επιχειρείται να γίνει εις βάρος της Κύπρου είναι απαράδεκτο, ακυρώνει την αρχή της αλληλεγγύης που πρέπει να καθοδηγεί την Ευρώπη, και αυτό το γεγονός μεγεθύνει τη δυσπιστία των Ευρωπαίων πολιτών προς την ίδια την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε σε όσους επιχειρούν να εκβιάσουν την Κύπρο ότι, κατά τη συζήτηση που έγινε στο τελευταίο Eurogroup, ήταν πολλοί αυτοί που έχουν επιχειρηματολογήσει για το γεγονός ότι η Κύπρος είναι συστημική χώρα. «Αλλά μας απογοητεύει το γεγονός ότι υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που ανάλογα με το ποια είναι η χώρα, επιλέγουν και το πώς θα προσεγγίσουν τις δικές τους πολιτικές, ξεχνώντας πως η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει τη δική της λειτουργία πάνω σε αρχές», σημείωσε.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε στη συνέχεια πως μεγάλη φιλολογία αναπτύσσεται και για το θέμα του κουρέματος καταθέσεων και ξεκαθάρισε πως τέτοιο θέμα δεν συζητείται και δεν πρόκειται να συζητηθεί και πως τέτοιο θέμα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό. «Καλώ τους καταθέτες, καλώ τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να είναι ήσυχοι ότι οι καταθέσεις τους βρίσκονται σε ασφαλή χέρια», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα