Η Κυπριακή Προεδρία προέβαλε την Κύπρο στα ΗΕ, λέει ο Ν. Αιμιλίου

09:38 29/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η προεδρία βοήθησε στην προβολή της Κύπρου μέσα στα Ηνωμένα Έθνη, είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ για τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ο κ. Αιμιλίου εξέφρασε ικανοποίηση για το πώς η Μόνιμη Αντιπροσωπεία αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της προεδρίας κι όπως ανέφερε, έλαβε θετικά

σχόλια τόσο από τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον ΟΗΕ, όσο και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.
Ιδιαίτερα εύσημα απένειμε στα μέλη της Αντιπροσωπείας και όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες που εργάστηκαν, κι οι οποίοι «υπερέβαλαν εαυτούς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Προεδρίας».

Όπως ανέφερε, λόγω της Προεδρίας «άνοιξαν πολλές πόρτες» που θα ήταν δύσκολο στο παρελθόν, ενώ για πρώτη φορά η Κύπρος είχε την ευκαιρία να εντρυφήσει σε όλα τα θέματα που απασχολούν την ατζέντα του οργανισμού και να συμβάλει στη διαμόρφωση κοινών θέσεων.

Ο κ. Αιμιλίου επισημαίνει ότι μετά τη λήξη της προεδρίας, «έχοντας αποκτήσει και την πείρα των θεμάτων και προσβάσεις θα προσπαθήσουμε να μείνουμε ενεργοί σε θέματα πέραν του άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Ερ.: Κύριε Πρέσβη, γενικά ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. αλλά και εξειδικευμένα εδώ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα;

Απ.: Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι. Εργαστήκαμε πάρα πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια της Προεδρίας. Όπως γνωρίζετε το προσωπικό της Μόνιμης Αντιπροσωπείας δεν είναι μεγάλο σε αριθμό οπότε όλοι οι συνάδελφοι υπερέβαλαν εαυτούς για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Προεδρίας και πιστεύω στο τέλος ότι, αν κρίνω από τα θετικότατα σχόλια που μου έγιναν τόσο από τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ εδώ όσο και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ ο οποίος επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη πρόσφατα, ανταποκριθήκαμε πλήρως στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της Προεδρίας στην Νέα Υόρκη.

Ερ. : Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση τελικά;

Απ.: Βασικά μία από τις προκλήσεις οι οποίες αντιμετωπίσαμε ήταν ότι θα έπρεπε να ασχοληθούμε με μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων από την οποία συνήθως ασχολούμαστε, η οποία παραδοσιακά ήταν το Κυπριακό και θέματα τα οποία άμεσα αφορούν την Κύπρο και την περιοχή της Κύπρου. Η ΕΕ συμμετέχει και είναι ενεργή σε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τα Ηνωμένα Έθνη, κυρίως τη Γενική Συνέλευση, οπότε για πρώτη φορά θα έλεγα είχαμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε και εμείς σε όλα αυτά τα θέματα και να συνεργαστούμε τόσο με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ όσο και με Αντιπροσωπείες άλλων κρατών μελών και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση κοινών θέσεων και πολλές φορές να παρουσιάσουμε τις θέσεις της ΕΕ σε όλο αυτό το ευρύ φάσμα θεμάτων.

Ερ.: Άρα δηλαδή αποκομίσαμε αρκετά εδώ στον ΟΗΕ, όπου έχουμε και την Τουρκία η οποία είναι συνεχώς πίσω από κάθε ψήφισμα και κάθε πρωτοβουλία.

Απ.: Σίγουρα. Πρώτα-πρώτα η Προεδρία βοήθησε στην προβολή της Κύπρου. Δεν θα υπερέβαλλα στο να έλεγα ότι ήμασταν πανταχού παρόντες και επίσης λόγω της Προεδρίας – κυρίως και σε επίπεδο Μονίμου Αντιπροσώπου – άνοιξαν πάρα πολλές πόρτες οι οποίες αλλιώς θα ήταν πιο δύσκολο να ανοίξουν σε Πρέσβη μικρού κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών. Και δεδομένου ότι δεν βρίσκομαι εδώ παρά μόνο μερικούς μήνες, ήταν μια πάρα πολύ καλή αρχή για μένα και σε προσωπικό επίπεδο.

Ερ.: Πώς αυτά τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον; Kαι δεν μιλώ μόνο για σας αλλά για το σύνολο της αντιπροσωπείας όπως κινείται μέσα στα Ηνωμένα Έθνη.

Απ.: Κατ’ αρχάς αυτό το οποίο θα επιδιώξω και εγώ και συνεργάτες μου είναι το να μην επιστρέψουμε στην καθημερινότητα προ της Προεδρίας. Δηλαδή έχοντας αποκτήσει και την πείρα των θεμάτων και προσβάσεις θα προσπαθήσουμε να μείνουμε ενεργοί σε θέματα πέραν του άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος. Ήδη υπάρχουν σοβαρά θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τα προσεχή χρόνια τα Ηνωμένα Έθνη, όπως η συμφωνία για το θεματολόγιο της μετά το 2015 εποχής σε σχέση με την διάσκεψη κορυφής του Ρίο. Εκεί ήμασταν πάρα πολύ ενεργοί και λόγω Προεδρίας, οπότε είναι ένας σημαντικός τομέας δραστηριότητας όπου σίγουρα θα διατηρήσουμε την κεκτημένη ταχύτητα. Ήδη προσπαθήσαμε και μέσω της Ασιατικής Ομάδας στην οποία γεωγραφικά ανήκουμε η Κύπρος θα εκπροσωπείται σε ομάδα εργασίας για την εκπόνηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης πράγμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ίδια την ΕΕ όπως μας τονίστηκε δεδομένου ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που ανήκει στην Ασιατική Ομάδα.

Ερ.: Όλο αυτό το προσωπικό που χρησιμοποιήθηκε – γιατί υπήρξαν και εξωτερικοί συνεργάτες οι οποίοι έδειξαν καλά στοιχεία – ποιες σκέψεις γίνονται για να αξιοποιηθεί στο μέλλον; Γνωρίζουμε βέβαια ότι είναι και κακή η οικονομική συγκυρία.

Απ.: Σίγουρα υπήρξαν και εξωτερικοί συνεργάτες, άλλοι επ’ αμοιβή – και μιλούμε για πολύ μικρή αμοιβή – και άλλοι οι οποίοι εργάστηκαν εθελοντικά. Και θα ήθελα να απευθύνω και δημόσια τις ευχαριστίες μου και την ευαρέσκεια μου για το ότι χωρίς αυτούς σίγουρα πολύ δύσκολα θα τα καταφέρναμε. Τρεις από τους συνεργάτες αυτούς αμισθί εξέφρασαν την επιθυμία να συνεχίσουν να εργάζονται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο άμεσο μέλλον και ασφαλώς αυτό είναι κάτι το οποίο ευχαρίστως κάνουμε αποδεκτό. Κάποιοι άλλοι έχουν φύγει και απασχολούνται σε άλλες Μόνιμες Αντιπροσωπείες, επωφελούμενοι της εμπειρίας την οποία αποκόμισαν από την Κυπριακή Προεδρία.

Για μας το πιο σημαντικό θα είναι, επειδή το καλοκαίρι λήγει η θητεία κάποιων διπλωματικών συναδέλφων, να μην αποδυναμωθεί και σε μόνιμο προσωπικό η Μόνιμη Αντιπροσωπεία εδώ ούτως ώστε να μπορέσουμε να παραμείνουμε ενεργοί στο ευρύτερο δυνατό φάσμα θεματολογίου που συζητείται τώρα στα Ηνωμένα Έθνη.

Ερ.: Όταν μας παραχωρήσατε συνέντευξη πριν ξεκινήσει η Προεδρία, ήσασταν βέβαιος ότι θα πετύχετε, τουλάχιστον και εδώ και συνολικά, παρότι τα αριθμητικά δεδομένα σε σύγκριση με άλλες χώρες που άσκησαν την προεδρία δεν ήταν ευνοϊκά. Τελικά τι ήταν αυτό που μέτρησε για να πετύχουμε το θετικό αποτέλεσμα;

Απ.: Ασφαλώς η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν σημαντική πρόκληση για όλους μας, πράγμα το οποίο υπήρξε ισχυρό κίνητρο για τον επαγγελματικό εγωισμό υπό την καλή έννοια του όρου, στους συναδέλφους τόσο εδώ όσο και γενικότερα στη δημόσια υπηρεσία. Ειδικά για την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Νέας Υόρκης, όπως γνωρίζετε ως επί το πλείστον απαρτίζεται από νέους σε ηλικία διπλωμάτες αλλά πάρα πολύ καλούς επαγγελματικά και ασφαλώς ήταν μια μεγάλη ευκαιρία την οποία άδραξαν όλοι ανεξαιρέτως προκειμένου να αποδείξουν εαυτούς και στη Υπηρεσία πράγμα το οποίο ασφαλώς θα είναι χρήσιμο για την συνέχεια της μακράς σταδιοδρομίας την οποία θα έχουν στο Υπουργείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα