Η Κομισιόν προωθεί την πρωτοβουλία της «Συνδέοντας την Ευρώπη»

16:27 14/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κορυφαία στελέχη εταιρειών και αξιωματούχοι της ΕΕ θα λάβουν μέρος σε σεμινάριο στο οποίο θα συζητηθεί η πρωτοβουλία της Κομισιόν υπό την ονομασία Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη», που προτάθηκε στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την εξασφάλιση διατηρήσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι η πρότασή της θα συμβάλει ώστε το σύστημα μεταφορών της Ευρώπης να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, ενώ θα προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες δυνατότητες επιλογής του τρόπου μετακίνησης.

Επίσης, η Κομισιόν πιστεύει ότι με την

υλοποίηση της πρότασης θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020, κάνοντας παράλληλα την εργασία πιο εύκολη για εκατομμύρια Ευρωπαίους που ταξιδεύουν καθημερινά.

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου η Κομισιόν διοργανώνει σεμινάριο για την πρωτοβουλία της  Συνδέοντας την Ευρώπη.

Στο σεμινάριο, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα συζητήσουν για την πρωτοβουλία της Κομισιόν, τα επιτεύγματα και τις προκλήσεις των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων υποδομής, την προστιθέμενη αξία που μπορεί να δώσει η Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη, καθώς και το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, στο συνέδριο θα λάβουν μέρος κορυφαία στελέχη των εταιρειών Ericsson, της γερμανικής και πολωνικής Telekom, της AirbusProSky, ο Andrus Ansip, Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Ευρωβουλευτές και Επίτροποι.

Στις 7 Ιουνίου 2012 το Συμβούλιο Υπουργών, συνερχόμενο στο Λουξεμβούργο, συμφώνησε για τη δημιουργία μιας διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» – το μελλοντικό χρηματοδοτικό μέσο για τις βασικές υποδομές της Ευρώπης στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών. Οι Υπουργοί κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση για το τελευταίο εκκρεμές ζήτημα – εάν η διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» θα πρέπει να παρέχει περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης έργων οδοποιίας.

Το σχέδιο κανονισμού για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη», επενδυτικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποσκοπεί στη δημιουργία δικτύων υψηλών επιδόσεων, περιβαλλοντικά βιώσιμων και διασυνδεδεμένων σε όλη την Ευρώπη.

Ορίζει σε γενικές γραμμές ποια έργα υποδομών στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από τους πόρους της ΕΕ την περίοδο 2014-2020. Καθορίζει επίσης τα ποσοστά συγχρηματοδότησης για τις διαφορετικές κατηγορίες έργων, καθώς και τις απαιτούμενες μεθόδους και διαδικασίες.

Στη συμφωνία δεν περιλαμβάνεται ο προϋπολογισμός για τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» και άλλες χρηματοδοτικές διατάξεις. Τα πραγματικά ποσά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Για να εκδοθεί το σχέδιο κανονισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του.

Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για το ΠΔΠ στις 29 Ιουνίου 2011. Η πρόταση γι

Keywords
Τυχαία Θέματα