Η Κομισιόν αναλαμβάνει δράση κατά των επιβλαβών ψυχοτρόπων ουσιών

16:05 17/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την απόσυρση από την αγορά των επιβλαβών ψυχότροπων ουσιών, χωρίς να θίγονται οι διάφορες νόμιμες βιομηχανικές και εμπορικές τους χρήσεις, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι προτάσεις έρχονται ως απάντηση στις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) και της Ευρωπόλ σχετικά με την έκταση του προβλήματος, καθώς και στην έκθεση του 2011 σύμφωνα με την οποία ο σημερινός μηχανισμός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών πρέπει να ενισχυθεί.

Η

σημερινή πρόταση υποβλήθηκε από την αντιπρόεδρο Ρέντινγκ, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο Ταγιάνι και τον επίτροπο Μποργκ.

«Οι ψυχότροπες ουσίες γίνονται ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη και αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι νέοι και σε μια εσωτερική αγορά χωρίς σύνορα, χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα Δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντιγκ, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν πρότεινε σήμερα μια ισχυρή νομοθεσία σχετικά με τις νέες ψυχότροπες ουσίες, ώστε να μπορεί η ΕΕ να αντιδρά ταχύτερα και αποτελεσματικότερα και να απομακρύνει αμέσως επιβλαβείς ουσίες από την αγορά σε προσωρινή βάση.

Οι νέες ψυχότροπες ουσίες αποτελούν όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα, δεδομένου ότι ο αριθμός τέτοιων ουσιών που εντοπίζονται στην ΕΕ τριπλασιάστηκε μεταξύ 2009 και 2012. Οι ουσίες αυτές είναι ολοένα και περισσότερο διαθέσιμες μέσω του διαδικτύου και κυκλοφορούν ταχύτατα μεταξύ των χωρών της ΕΕ και το 80% των νέων ψυχοτρόπων ουσιών εντοπίζονται σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η κατανάλωση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ουσία 5- IT σκότωσε 24 άτομα σε τέσσερις χώρες της ΕΕ, μόνο σε πέντε μήνες, μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2012. Το 4-MA, μια ουσία που μοιάζει με την αμφεταμίνη, συνδέθηκε με 21 θανάτους σε τέσσερις χώρες της ΕΕ κατά την περίοδο 2010-2012 και μόνο.

Η πρόταση της Επιτροπής θα βελτιώσει και θα επιταχύνει την ικανότητα της Ένωσης για την καταπολέμηση των νέων ψυχοτρόπων ουσιών, παρέχοντας τα εξής:

- Ταχύτερη διαδικασία: Σήμερα χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια για την απαγόρευση μιας ουσίας στην ΕΕ. Στο μέλλον, η Ένωση θα μπορεί να ολοκληρώνει τη διαδικασία εντός 10 μόνο μηνών. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, η διαδικασία θα είναι ακόμη συντομότερη, καθώς θα είναι επίσης δυνατό να αποσύρονται ουσίες αμέσως από την αγορά για ένα έτος. Το μέτρο αυτό θα διασφαλίσει ότι η ουσία δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για τους καταναλωτές, ενόσω θα διενεργείται η πλήρης εκτίμηση του κινδύνου. Βάσει του ισχύοντος συστήματος, δεν είναι δυνατή η λήψη προσωρινών μέτρων και η Επιτροπή πρέπει να περιμένει την πλήρη έκθεση εκτίμησης κινδύνων προτού υποβάλει πρόταση περιορισμού μιας ουσίας.

- Αναλογικότερο σύστημα: Το νέο σύστημα θα παρέχει τη δυνατότητα διαβαθμισμένης προσέγγισης, όπου ουσίες που παρουσιάζουν μέτριο κίνδυνο θα υπόκεινται σε περιορισμούς στην καταναλωτική αγορά και οι ουσίες που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο σε πλήρη περιορισμό πρόσβασης στην αγορά. Μόνο οι πλέον επιβλαβείς ουσίες, που παρουσιάζουν υψηλούς κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, θα διέπονται από διατάξεις του ποινικού δικαίου, όπως συμβαίνει με τα παράνομα ναρκωτικά.

Οι προτάσεις της Επιτροπής πρέπει τώρα να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να γίνουν νόμος.

Keywords
Τυχαία Θέματα