Η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ερευνητική για την οικονομία

10:50 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση: 12:30Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχώρησε από την αίθουσα και θα προβεί σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

Είδηση: 12:10

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Επέλεξα να είμαι ωφέλιμος
παρά αρεστός

Από την επιλογή του να είμαι αρεστός ή ωφέλιμος επέλεξα να είμαι ωφέλιμος, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην απόφασή του να αποδεχθεί τη συμφωνία του πρώτου Eurogroup της 15ης Μαρτίου. Τόνισε ότι οποιαδήποτε πρόταση για κούρεμα ήταν πρωτοβουλία των διευθυντηρίων του Eurogroup που υιοθετούσε η πλειοψηφία των κρατών μελών, απαντώντας στη γερμανική θέση ότι η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ήταν πρόταση της κυπριακής πλευράς.

Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για bail- in ήταν μια προειλημμένη απόφαση που άρχισε από τις Συνόδους των G20 και λόγω της μη λήψης έγκαιρων μέτρων “θεώρησαν ότι ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να το εφαρμόσουν”.

Βρέθηκα προ του διλήμματος είτε να πω ένα ηρωικό όχι για μερικά 24ωρα ή να αποδεχθώ την τελική πρόταση, προσμετρώντας τα δεδομένα και αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σημείωσε πως σε περίπτωση μη κατάληξης σε πρόγραμμα στήριξης θα οδηγούμασταν σε άτακτη χρεοκοπία.

Όπως είπε, αν δεν υπήρχε συμφωνία και κατάληξη σε πρόγραμμα στήριξης θα οδηγούμασταν σε κατάρρευση των τραπεζών καθώς η ΕΚΤ θα σταματούσε την έκτακτη ρευστότητα, το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει 19,7 δις ευρώ προς τους καταθέτες, άλλα 11 δις για τον ELA και αλλά 5,8 δις σε δημοσιονομικές υποχρεώσεις, δηλαδή συνολικά έπρεπε να καταβάλουμε 36,5 δις ευρώ.

Όπως πρόσθεσε, η κατάρρευση των τραπεζών θα οδηγούσε 6.000 άτομα στην ανεργία, ενώ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα χρεοκοπούσαν. Μια άτακτη χρεοκοπία θα ήταν αναγκαστικά και έξοδος από το ευρώ με υποτίμηση του νομίσματος, είπε ο Πρόεδρος και συμπλήρωσε πως φοβήθηκε και για έξοδο από την ΕΕ, ενώ υπήρχε και η απειλή για πολύ κακή λύση στο Κυπριακό.

“Προτίμησα να είμαι ωφέλιμος παρά αρεστός”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε πως στο πρώτο κούρεμα η συνεισφορά ουσιαστικά θα γινόταν μόνο μια φορά και παράλληλα θα διασώζονταν ταμεία προνοίας.

Κληθείς από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεώργιο Πική να σχολιάσει την ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας τον Ιούλιο, μετά την κατάθεση του Μιχάλη Σαρρή στην Ερευνητική, ότι η πρόταση για κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ήταν πρόταση του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως απέστειλε στην γερμανική πρεσβεία συγκεκριμένη επιστολή στην οποία επεσήμανε τις πραγματικότητες.

Αναφερόμενος στο ιστορικό για το πώς εξελίχθηκε η κατάσταση στο Eurogroup, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ΕΕ πρότεινε κούρεμα 3% μέχρι 100.000, 5% πάνω από τις 100.000 και 7% πάνω από μισό εκατομμύριο. Όπως είπε, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε αμέσως από ομάδα κρατών μελών τα οποία αντιπρότειναν το κούρεμα καταθέσεων με 5% των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων με 12,5%.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί (οι εταίροι μας στο Eurogroup), ακόμα και αν η κυπριακή πλευρά ήταν αυτή που πρότεινε το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων, το αποδέχθηκαν, αφού ήταν παράνομο. “Η αλήθεια είναι ότι οτιδήποτε αποτελούσε πρόταση ήταν πρωτοβουλία των διευθυντηρίων του Eurogroup που υιοθετούσε η πλειοψηφία των κρατών μελών”, σημείωσε.

Είδηση: 10:40
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατέφθασε πριν από λίγο στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Φιλοξενία», όπου αρχίζει αυτή την ώρα η κατάθεση του ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία υπό τον Πρόεδρο Γεώργιο Πική.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Στυλιανίδη, τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο, τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο τελευταίος μάρτυρας που καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται σε ενδιάμεση απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, μετά την αποχώρηση από την Επιτροπή του τέως Προέδρου της Δημοκρατία Δημήτρη Χριστόφια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας της διαδικασίας ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί σε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Είδηση: 7:30

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καταθέτει σήμερα τη δική του μαρτυρία στην Επιτροπή που διερευνά τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου.

Η ακρόαση του Προέδρου, ο οποίος είναι ο τελευταίος μάρτυρας που θα εμφανιστεί ενώπιον της Ερευνητικής υπό τον Πρόεδρο Γεώργιο Πική, είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10.30.

Με την κατάθεσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθίσταται ο δεύτερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εμφανίζεται ενώπιον ερευνητικής επιτροπής, μετά την κατάθεση του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στη μονομελή Ερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.

Την περασμένη Πέμπτη ο Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε από την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, χωρίς να καταθέσει, δηλώνοντας αργότερα ότι «δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω στις ερωτήσεις της Επιτροπής. Η άρνηση ήταν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να δεχθεί την ανάγνωση της κατάθεσής μου».

Προτελευταίος κατέθεσε στην Επιτροπή ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

Η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται σε ενδιάμεση απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, μετά την αποχώρηση Χριστόφια.

Keywords
Τυχαία Θέματα