Η Ιταλία θα παραμείνει ευάλωτη αν το επιτόκιο δανεισμού δεν υποχωρήσει στο 3%, λέει ο Λέτα

19:18 22/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ιταλική οικονομία θα παραμείνει ευάλωτη αν το κόστος δανεισμού στα δεκαετή ομόλογα δεν υποχωρήσει στο 3%, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ενρίκο Λέτα.

“Όσο η Ιταλία δεν φθάσει το 3,0% για τα 10-ετή της ομόλογα και αυτό δεν καταστεί σημείο αναφοράς για το σύστημα, θα συνεχίσει να είναι ευάλωτη,” δήλωσε ο Λέτα κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στη Ρώμη.

Αν και το κόστος δανεισμού της Ιταλίας υποχώρησε ελαφρώς από τον Νοέμβριο του 2011, εντούτοις τα επιτόκια παραμένουν ψηλότερη από τις χώρες τα ομόλογα των οποίων θεωρούνται ασφαλή

στις αγορές. Την Παρασκευή το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα της Ιταλίας βρισκόταν στο 4,11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο της Γερμανίας που ήταν 1.76%. Η διαφορά γίνεται ακόμη χειρότερη για την Ιταλία από το τεράστιο βουνό του χρέους της, το οποίο είναι κοντά στα €2,0 τρισεκατομμύρια. Οι φετινές εκδόσεις ομολόγων της Ιταλίας πήγαν καλά, ενώ χθες το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας δήλωσε ότι ακύρωσε δύο εκδόσεις για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο λόγω της υποχώρησης των αναγκών χρηματοδότησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το ιταλικό δημόσιο χρέος θα φτάσει το 134% του ΑΕΠ το 2014, επίπεδο-ρεκόρ για την Ιταλία και το δεύτερη ψηλότερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα