Η Ισπανία υποβάθμισε τις οικονομικές επιδόσεις της για 2010 και 2011

17:22 27/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ισπανία προχώρησε τη Δευτέρα σε υποβάθμιση των οικονομικών επιδόσεων της για το 2010 και το 2011, δείχνοντας ότι μόλις η χώρα ανέκαμψε από την τελευταία ύφεση, επανήλθε εκ νέου σε νέα ύφεση.

Η οικονομία της Ισπανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,4% το 2011, μετά την έξοδο από την ύφεση στις αρχές του 2010, με την αρχική εκτίμηση να κάνει λόγο για ανάπτυξη 0,7%, όπως ανακοίνωσε η ισπανική Στατιστική Υπηρεσία.

Το 2010,

η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,3%, αντί της πολύ περιορισμένης συρρίκνωσης του 0,1% που αναμενόταν προηγουμένως.

Η Ισπανία εξήλθε στις αρχές του 2010 από μια ύφεση που διήρκεσε δύο χρόνια και η οποία προκλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κατάρρευση της φούσκα των ακινήτων η οποία κατέστρεψε εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη χώρα και άφησε τεράστια χρέη στο πέρασμά της.

Ωστόσο, η ύφεση επέστρεψε στην Ισπανία με ιδιαίτερη ένταση. Η παραγωγή συρρικνώνεται από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και η τάση δείχνει να επιδεινώνεται.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ισπανική οικονομία σημείωσε συρρίκνωση 0,4% – ύστερα από συρρίκνωση κατά 0,3% κατά τα δύο προηγούμενα τρίμηνα – ενώ το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 24,6%.

Η ισπανική Κυβέρνηση αναμένει μείωση της παραγωγής κατά 1,5% αυτό το έτος και κατά 0,5% το 2013.

Το σκηνικό είναι ζοφερό για την Ισπανία, η οποία δανείστηκε 100 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης τον περασμένο Ιούνιο για να διασώσει τους ισολογισμούς των τραπεζών της.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει, εν τω μεταξύ, το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, περικόπτοντας τις δαπάνες για να χαλιναγωγήσει το αυξανόμενο δημοσιονομικό της έλλειμμα και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι απαιτούν υψηλό ασφάλιστρο για να την δανείσουν.

Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές πιστεύουν, όλο και περισσότερο, ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να αναζητήσει σχέδιο διάσωσης της, καθώς τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν υψηλά και η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίσιμη περίοδο τον ερχόμενο Οκτώβριο κατά τον οποίο λήγει χρέος ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ισπανική Κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τη βοηθήσει, επαναρχίζοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στην ελεύθερη αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα