Η Ιρλανδία απέρριψε όλες τις προσφορές πώλησης της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου

23:09 27/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ιρλανδική κυβέρνηση σταμάτησε την Τετάρτη την πώληση της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, μετά την αποτυχία της να κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε από τις προσφορές που κατατέθηκαν, λέγοντας ότι παρά την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει, δεν θα συμφωνήσει σε ένα «υπόγειο παζάρι πώλησης».

«Οι προσφορές που έχουν κατατεθεί δεν αποτελούν αποδεκτή τιμή για την απόφασή μας”, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Pat Rabbitte και

πρόσθεσε: «Αν δεν έχουμε μια δίκαιη τιμή, έχουμε επανειλημμένα κάνει σαφές ότι δεν θα υπάρξει υπόγειο παζάρι πώλησης”.

Το Δουβλίνο συμφώνησε στην πώληση ενός αριθμού κρατικών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, το οποίο συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ, με την ελπίδα να αντλήσει 3,0 δισ. ευρώ.

Από την πώληση του λιανικού σκέλους της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου, Bord Gais Energy, αναμένεται να αντληθούν μέχρι 1,4 δισ. ευρώ.

Αναφορές των ΜΜΕ θέτουν τις προσφορές που λήφθηκαν σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά ο κ. Rabbitte αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για λόγους «εμπορικής ευαισθησίας και εμπιστευτικότητας”.

“Η θέση που έλαβε η Κυβέρνηση από την αρχή είναι ότι θα πωλήσουμε μόνο σε δίκαιη αξία», είπε.

Σύμφωνα με τους όρους του πακέτου διάσωσης 85 δισ. ευρώ που λήφθηκε στα τέλη του 2010, το Δουβλίνο συμφώνησε σε αύξηση φόρων, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Η συμφωνία ορίζει ότι τα μισά χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση κρατικών στοιχείων θα πάνε προς την πληρωμή σημαντικού μέρους του χρέους της χώρας .

Το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί σε ένα προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης, σε μια χώρα στην οποία το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 12% του εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, τον Ιούνιο, το Δουβλίνο ανακάλεσε την πώληση της συμμετοχής της στη δασική εταιρεία. Επίσης, ανακάλεσε τα σχέδια της να πωλήσει το μερίδιό της στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, ESB, ενώ αρνήθηκε να πωλήσει το μερίδιό της στις αερογραμμές Aer Lingus στην Ryanair .

Τον περασμένο μήνα, ενώ δεν θεωρείται κρατικό περιουσιακό στοιχείο, πώλησε την άδεια του εθνικού λαχείου, αντλώντας πέρα των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα