Η Επίτροπος Βασιλείου θα βραβεύσει διαπρεπείς Ευρωπαίους της 7ης τέχνης

19:10 6/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στο Βερολίνο θα πραγματοποιηθεί αύριο η τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που τιμά τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Στη φετινή τελετή, η Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, θα απονείμει στη Γαλλίδα ηθοποιό Κατρίν Ντενέβ (Οι ομπρέλες του Χερβούργου, Η ωραία της ημέρας, Potiche) βραβείο για το σύνολο της καριέρας της, καθώς και στον Ισπανό σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ (Μίλα της, Όλα για τη μητέρα μου, Το δέρμα που κατοικώ, Δεν κρατιέμαι) το βραβείο του ευρωπαϊκού

επιτεύγματος στον παγκόσμιο κινηματογράφο.

Μιλώντας πριν από την τελετή, η κ. Βασιλείου δήλωσε ότι ο κατάλογος των ταινιών που είναι υποψήφιες για τα βραβεία δείχνει τον απίστευτο πλούτο ταλέντου και δημιουργικότητας της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Η Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι ΕΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τον οπτικοακουστικό τομέα μέσω του νέου προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», που αρχίζει τον Ιανουάριο.

Πρόσθεσε επίσης ότι το επιμέρους πρόγραμμα MEDIA θα παρέχει χρηματοδότηση για τη διανομή και κυκλοφορία μη εθνικών ευρωπαϊκών ταινιών, υποστηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη του κινηματογράφου και τη σχετική κατάρτιση, ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της ψηφιοποίησης και της παγκοσμιοποίησης. «Συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση του τομέα, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στους σκηνοθέτες να διαφυλάξουν και να προωθήσουν την πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία της Ευρώπης», κατέληξε η Επίτροπος.

Τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύπτουν περισσότερες από 20 κατηγορίες, περιλαμβανομένης της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, του Ευρωπαίου σκηνοθέτη, του βραβείου κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και του καλύτερου Ευρωπαίου και Ευρωπαίας ηθοποιού.

Περίπου 900 προσκεκλημένοι – νικητές, υποψήφιοι και μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου – θα παρευρεθούν στην τελετή, την οποία θα παρουσιάσει η Γερμανίδα κωμική ηθοποιός Άνκε Ένγκελκε.

Μεταξύ των Ευρωπαίων ηθοποιών που θα είναι εκεί είναι η Κάρολιν Χέρφουρθ, η Καρίς φαν Χάουτεν, η Νταϊάν Κρούγκερ, ο Κριστόφ Λαμπέρ, η Νούμι Ραπάς, η Κριστίν Σκοτ Τόμας, η Αντέλ Εξαρχόπουλος, καθώς και οι σκηνοθέτες Ανιέσκα Χόλαντ, Φόλκερ Σλέντορφ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βιμ Βέντερς, όπως επίσης και ο Ντίτερ Κόσλικ, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το πρόγραμμα MEDIA έχει χρηματοδοτήσει όλες τις ταινίες που ανακηρύχθηκαν υποψήφιες στις κύριες κατηγορίες φέτος. Υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου από το 1997. Από το 1991, το MEDIA έχει επενδύσει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ στη διανομή ταινιών, την ανάπτυξη, την κατάρτιση και την καινοτομία, με στόχο να αυξήσει την πολυμορφία και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Η «Δημιουργική Ευρώπη», το νέο πρόγραμμα της ΕΕ που υποστηρίζει τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014. Με προϋπολογισμό 1,46 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά έτη, αυξημένο κατά 9% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα, θα υποστηρίζει χρηματοδοτικά τη διανομή ταινιών, την ανάπτυξη και την κατάρτιση, καθώς και τη θέσπιση ενός νέου ταμείου εγγυήσεων δανείων με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα