Η Επίτροπος Βασιλείου στη Σλοβακία για την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

19:23 18/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας, Ανδρούλλα Βασιλείου επισκέπτεται αύριο τη Σλοβακία με την ευκαιρία της επίσημης ανακήρυξης της πόλης του Košice ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2013.

Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί στις 20 Ιανουαρίου με τον Πρόεδρο της Σλοβακικής Δημοκρατίας Ivan Gašparovič, τον πρωθυπουργό Robert Fico, τον υπουργό Πολιτισμού της Σλοβακίας

Marek Μaďarič και το Δήμαρχο του Košice Richard Raši. Θα τους συνοδεύει ο Σλοβάκος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maroš Šefčovič.

«Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το Košice, την πρώτη πόλη της Σλοβακίας που ανακηρύσσεται Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», είπε η κ. Βασιλείου προσθέτοντας: «είμαι βέβαιη ότι η πόλη, η περιφέρεια και η χώρα θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία για να δώσουν ώθηση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που θα επιφέρει το έτος». Πέρα από την αξιοποίηση της αυξημένης διεθνούς προβολής, ελπίζω ότι το έτος θα δώσει επίσης στην πόλη την ευκαιρία να μεταδώσει στους πολίτες της το αίσθημα ότι ανήκουν στην ΕΕ. Εύχομαι στο Košice κάθε επιτυχία, κατέληξε η Επίτροπος Βασιλείου.

Η Επίτροπος θα φθάσει στο Košice στις 19 Ιανουαρίου και θα επισκεφθεί διάφορες εκθέσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται μια έκθεση έργων από φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και μια επίδειξη μόδας των Σλοβάκων σχεδιαστών Sewologylab, Izabela Komjati και Vlasta Žáková. Η κ. Βασιλείου θα παρακολουθήσει επίσης συναυλία των Σλοβάκων μουσικών Peter Breiner, Boris Lenko και Stano Palúch, που συνδυάζουν επιρροές κλασικής μουσικής, τζαζ και μουσικής από τη Νότια Αμερική.

Η εναρκτήρια τελετή θα λάβει χώρα στο κρατικό θέατρο του Košice στις 20 Ιανουαρίου, όπου η Επίτροπος Βασιλείου θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία. Το θέμα της τελετής θα βασίζεται στην ιδέα του «διαστημικού προγράμματος του Košice», με στόχο την εκτόξευση «πολιτιστικού δορυφόρου» στο διάστημα. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο σε ειδικό δικτυακό τόπο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Επίτροπος θα συναντηθεί με τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Ζdenko Τrebuľa, προέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Košice, όπου θα συζητηθεί ο ρόλος του πολιτισμού στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Σλοβακίας.

Πέρα από την εναρκτήρια τελετή, το πρόγραμμα του έτους στο Košice θα περιλαμβάνει πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που ποικίλλουν από φεστιβάλ, εκθέσεις, θεατρικά έργα, εργαστήρια, έως έργα τέχνης και συζητήσεις. Θα αναδειχθεί επίσης η πόλη ως σταυροδρόμι των παλαιών οδών μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το Košice μοιράζεται τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης με τη Μασσαλία της Γαλλίας, η οποία εγκαινίασε τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2013, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Keywords
Τυχαία Θέματα