‘Η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης να γίνει αντικείμενο διαλόγου’

09:48 28/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου και να αξιολογηθεί στη βάση αναλογιστικής μελέτης, δηλώνει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σημειώνοντας ότι οι εισηγητές της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης στο 64ο έτος δεν μπορούν να στηρίξουν το στόχο της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσαν.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Υπουργός Εργασίας αναφέρεται και στο κεφάλαιο «ανεργία», σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα, ότι το Υπουργείο Εργασίας θα

παρεμβαίνει στη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβάλλονται για επενδύσεις στην Κύπρο, ώστε να διευκρινίζεται ποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνται οι οποίες θα καλύπτονται από άνεργους.

Σε ό,τι αφορά στις πολιτικές του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους, σημειώνει τη σημασία της ύπαρξης των κατάλληλων μηχανισμών κατάρτισης και δια βίου μάθησης, αλλά και της στροφής των νέων στα τεχνικά επαγγέλματα.

Η κ. Χαραλάμπους κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο νέο σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αφορά στην παροχή κινήτρων για την πρόσληψη ανέργων νεαρής ηλικίας και μακροχρόνια ανέργων, στη μελέτη που διεξάγει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με στόχο να αναδείξει ποιες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από τη μελλοντική αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ίδρυση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Δηλώνει, εξάλλου, ότι το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ήδη σχέδιο για τη στήριξη των αυτοεργοδοτούμενων, με πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Παράλληλα, η κ. Χαραλάμπους αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει σε αύξηση των ποινών για παράνομη και αδήλωτη εργασία σε κατασκευαστικά έργα.

Δηλώνει, επίσης, ότι σύντομα αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης προς έγκριση οι προτάσεις και εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων για μέτρα και σχέδια που θα αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα