Η ΕΚΤ προτιμά παραμονή Ελλάδας στην ευρωζώνη

14:07 21/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ‘Σχέδιο Α’ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα και αυτό είναι το μόνο σενάριο για το οποίο εργάζεται η ΕΚΤ, δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της τη Δευτέρα.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Joerg Asmussen δήλωσε στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια συνεδρίου ότι « η προτίμηση (της ΕΚΤ) είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη». Αυτό, είπε, «είναι το ‘Σχέδιο Α’ για το οποίο εργαζόμαστε».

Ερωτηθείς κατά πόσο η ΕΚΤ έχει επίσης ένα ‘Σχέδιο Β’, ο κ. Asmussen ανέφερε ότι «έχει υπάρξει ήδη κριτική για το γεγονός ότι δεν υπάρχει». Ωστόσο, πρόσθεσε, «μόλις αρχίσεις να συζητάς για ‘Σχέδιο Β’ ή ‘Σχέδιο Γ’ τότε αυτόματα το ‘Σχέδιο Α’ απορρίπτεται».

Ο κ. Asmussen είπε επίσης ότι η ΕΚΤ παραμένει αντίθετη στην οποιαδήποτε χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων όπως αυτοί έχουν συμφωνηθεί νωρίτερα φέτος από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Η δημοσιονομική συνθήκη «δεν πρέπει να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης ή να ‘νερωθεί’», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι τα κράτη μέλη που έχουν συνάψει τη συνθήκη μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά συμφωνώντας ένα πακέτο μέτρων ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Asmusen, τέτοια μέτρα ανάπτυξης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κινήσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, μεταρρυθμίσεις στον τομέα της αγοράς εργασίας και τη χρηματοδότηση διαρθρωτικών έργων.

Η ιδέα ότι η δημοσιονομική πειθαρχία των προϋπολογισμών και η ανάπτυξη αλληλοαναιρούνται είναι ‘λανθασμένη’, ανέφερε.

«Κανείς στην Ευρώπη δεν αντιτίθεται στην ανάπτυξη», τόνισε, δίνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας ως μίας χώρας η οποία αυτή τη στιγμή απολαμβάνει των πλεονεκτημάτων των σκληρών μεταρρυθμίσεων στις οποίες προέβηκε εδώ και κάποια χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα