Η ΕΕ καλεί το Ιράν σε νέες διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά

09:42 18/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία ηγείται των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για λογαριασμό των μεγάλων δυνάμεων, κάλεσε το νέο Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να επαναλάβουν τις συνομιλίες για το θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της, η κ. Άστον επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μοχάμαντ Γιαβάντ Ζαρίφ ώστε να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και “υπογράμμισε τη βούλησή της και την ακλόνητη δέσμευσή της για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα”. Η κ. Άστον, η

οποία είναι επικεφαλής διαπραγματευτής των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) και της Γερμανίας, είπε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα ομάδα των Ιρανών διαπραγματευτών.

“Επιβεβαιώνω την ανάγκη να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε ομαλά και απτά αποτελέσματα”, ανέφερε η δήλωση της κ. Άστον, η οποία συμφώνησε με τον Ζαρίφ “να συναντηθούν σύντομα”.

Στις αρχές του Αυγούστου, η Άστον είχε στείλει επιστολή και στο νέο Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, επιθυμώντας ένα νέο γύρο των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν σχετικά με το θέμα των πυρηνικών.

Χθες, το Ιράν ανακοίνωσε ότι έχει περίπου 18.000 συσκευές φυγοκέντρησης, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 10.000 είναι σε λειτουργία, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα