Η ΕΕ επενδύει 600 εκατ. ευρώ για την αποσυμφόρηση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου

19:03 10/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη χρηματοδότηση έρευνας ύψους 600 εκατ. ευρώ για την αποσυμφόρηση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί ότι είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να αποτραπεί μια κρίση χωρητικότητας, δεδομένου ότι για τα επόμενα 10-20 έτη προβλέπεται αύξηση του αριθμού των πτήσεων κατά 50%.

Στόχος της έρευνας είναι να αναπτυχθεί η νέα τεχνολογία που απαιτείται για τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού – του φιλόδοξου σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, το διπλασιασμό

της χωρητικότητάς του και τη μείωση στο ήμισυ του κόστους διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αδυναμίες που οφείλονται στον κατακερματισμό του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου συνεπάγονται ετησίως πρόσθετες δαπάνες για τις αεροπορικές εταιρείες και τους πελάτες τους, οι οποίες φθάνουν τα 5 δισ. ευρώ περίπου. Εξαιτίας του κατακερματισμού του εναέριου χώρου, κάθε αεροσκάφος διανύει κατά μέσο όρο 42 χιλιόμετρα περισσότερα απ΄ό,τι χρειάζεται κανονικά, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων, υψηλότερες εκπομπές ρύπων, αυξημένα τέλη χρηστών και μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Μάλιστα, όπως τονίζει η Επιτροπή, οι ΗΠΑ ελέγχουν με σχεδόν το μισό κόστος τον ίδιο όγκο εναέριου χώρου με περισσότερη κυκλοφορία.

Τη διαχείριση της έρευνας θα εξακολουθήσει να έχει η Κοινή Επιχείρηση του Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού (SESAR), της οποίας η θητεία θα παραταθεί για άλλα 8 χρόνια, μέχρι το 2024.

Σκοπός της έρευνας είναι να καταστούν οι πτήσεις καθαρότερες, φθηνότερες και ασφαλέστερες. Η νέα χρηματοδότηση θα διατεθεί κυρίως για τα εξής:

-ανάπτυξη μέσων που θα επιτρέψουν στις αεροπορικές εταιρείες να ακολουθούν τις προτιμώμενες (και πιο γρήγορες) διαδρομές με τη χρήση νέων τεχνολογιών ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ αέρα και εδάφους,

-ενσωμάτωση στο σύστημα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας νέων τύπων αεροσκαφών, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη,

-βελτιστοποίηση της διαχείρισης της κυκλοφορίας, ιδίως στο έδαφος, για αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη είσοδο στους τροχόδρομους και έξοδο από αυτούς υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Στο σχέδιο συμμετέχουν περισσότεροι από 2.500 τεχνοκράτες που καλύπτουν το πλήρες φάσμα εμπειρογνωσίας στον τομέα της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (ATM).

Η κοινή επιχείρηση SESAR θα εξακολουθήσει να συγχρηματοδοτείται από τον Eurocontrol και τον αεροπορικό κλάδο. Το μερίδιο της ΕΕ στη χρηματοδότηση για την παράταση της λειτουργίας της κοινής επιχείρησης SESAR, μέγιστου ύψους 600 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.

Η κοινή επιχείρηση SESAR είναι μια μοναδική σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας νέας γενιάς, το οποίο θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει την αυξανόμενη εναέρια κυκλοφορία, υπό τις πλέον ασφαλείς, αποτελεσματικές από την άποψη του κόστους και φιλοπεριβαλλοντικές συνθήκες. Είναι επίσης ο «θεματοφύλακας» του ευρωπαϊκού γενικού σχεδίου διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, που αποτελεί τον οδικό χάρτη για όλες τις δραστηριότητες της κοινής επιχείρησης SESAR και τη μελλοντική τους ανάπτυξης.

Η κοινή επιχείρηση SESAR συστάθηκε το 2007 για τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης της ATM στην ΕΕ, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών 2007-2013 οι οποίες περιόριζαν τη διάρκεια της κοινής επιχείρησης έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα