Η ΕΔΕΚ στηρίζει διαρθρωτικά μέτρα για ανάπτυξη της οικονομίας

15:41 14/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη να επισπευτεί η υιοθέτηση μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας από την Κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τους επιπλέον κραδασμούς από την κατάσταση στην Ελλάδα, αναφέρθηκε σήμερα το μέλος της Θεματικής Οικονομίας της ΕΔΕΚ, Τάσος Γιασεμίδης.

Σε δήλωσή του για τις πιέσεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα και

γενικότερα στην Ευρώπη αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις στην κυπριακή οικονομία και ειδικότερα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Η απομείωση των ελληνικών χρεογράφων μέσω του PSI, η διάβρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών που οδηγούν σε αυξημένες επισφάλειες, ειδικά όσον αφορά τις χορηγήσεις στην Ελλάδα, και η απαίτηση για ελάχιστο δείχτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 9% μέχρι τον Ιούνιο του 2012, δημιουργούν σημαντικά αυξημένες ανάγκες σε κεφάλαια.

Αναφέροντας ότι έχουν συρρικνωθεί οι δανειοδοτήσεις ενώ το κόστος των καταθέσεων συντηρείται σε ψηλά επίπεδα, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι η έλλειψη ρευστότητας από την αγορά και τα αυξημένα επιτόκια αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι τραπεζικοί οργανισμοί θα καταφέρουν να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την υιοθέτηση εναλλακτικών λύσεων.

«Παραμένουμε αποκλεισμένοι από τις διεθνείς αγορές και οι δανειακές ανάγκες του κράτους τρέχουν. Τα κυπριακά ομόλογα λόγω της διαβάθμισης της πιστοληπτικής μας ικανότητας και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών να μετρήσει την απομείωση της αγοραίας αξίας των κρατικών ομολόγων στις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, δεν αποτελούν πλέον ελκυστική επένδυση», είπε.

Είναι σημαντικό, ανέφερε, «να επισπευτεί η υιοθέτηση μέτρων αναθέρμανσης της οικονομίας από την Κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να απορροφήσει τους επιπλέον κραδασμούς από την κατάσταση στην Ελλάδα».

Καταλήγοντας ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ είναι έτοιμο να στηρίξει διαρθρωτικά μέτρα και μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις, ώστε να «αποφύγουμε μια τραγωδία ανάλογη της Ελλάδας, στην Κύπρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα