Η απόφαση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ελήφθη λόγω Μόσχας, δηλώνει ο Άσαντ

21:07 12/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης της Συρίας να εκχωρήσει τον έλεγχο των χημικών της όπλων στη διεθνή κοινότητα οφείλεται στην πρόταση την οποία της έκανε η Ρωσία και όχι στην απειλή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να επέμβουν στρατιωτικά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο μια συνέντευξή του σε ένα ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

“Η Συρία θέτει το χημικό της οπλοστάσιο

υπό διεθνή έλεγχο λόγω της (πρότασης της Κυβέρνησης) της Ρωσίας. Οι απειλές των ΗΠΑ δεν επηρέασαν την απόφαση αυτή”, δήλωσε ο Άσαντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία 24, όπως μετέδωσε το Ιντερφάξ.

Ο Άσαντ επιβεβαίωσε με τη συνέντευξη αυτή ότι η Δαμασκός έχει συμφωνήσει να θέσει τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο και ότι θα στείλει έγγραφα για το οπλοστάσιό της στον ΟΗΕ στο πλαίσιο της διαδικασίας για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Στο μεταξύ, συριακά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα από τα κυριότερα νοσοκομεία σε λειτουργία στα εδάφη τα οποία ελέγχουν οι αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με ακτιβιστές και βίντεο που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο αντιπολιτευόμενοι, με αποτέλεσμα 11 πολίτες, ανάμεσά τους δύο ιατροί, να βρουν το θάνατο.

Η επιδρομή σημειώθηκε στο νοσοκομείο της πόλης αλ Μπαμπ, 30 χλμ. βορειοανατολικά του Χαλεπιού χθες (Τετάρτη), ανακοίνωσε σήμερα το Κέντρο Τύπου του Χαλεπιού των ανταρτών. Λ

Συριακά μαχητικά αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει σχολεία, νοσοκομεία, ακόμη και φούρνους -παράνομους στόχους, βάσει του δικαίου του πολέμου- κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στη χώρα αυτή τα τελευταία 2,5 χρόνια. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύρραξη.

Η Κυβέρνηση δεν σχολίασε τις πληροφορίες για την επιδρομή.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν 14 “τρομοκράτες” -χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο οι Αρχές αναφέρονται συλλήβδην στους αντικαθεστωτικούς ακτιβιστές ή μαχητές- βόρεια της αλ Μπαμπ, σε επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον μιας οχηματοπομπής ανταρτών.

Εξάλλου, δύο οβίδες όλμων οι οποίες εβλήθησαν από το συριακό έδαφος έπεσαν σήμερα σε σημείο των Υψιπέδων του Γκολάν που ελέγχεται από τους Ισραηλινούς, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή ζημιές, ανακοίνωσε ο στρατός του εβραϊκού κράτους.

Από τις απαρχές του πολέμου στη Συρία, το 2011, η κατάσταση στο Γκολάν, στα νότια της Συρίας, είναι ιδιαίτερα τεταμένη, όμως τα διάφορα συμβάντα -συριακές οβίδες που πέφτουν στην υπό ισραηλινό έλεγχο πλευρά, αλλά και ισραηλινές βολές- είναι ως σήμερα περιορισμένης έκτασης.

Το Ισραήλ επισήμως βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Συρία. Από το 1967, το Ισραήλ έχει καταλάβει μία έκταση 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων των Υψιπέδων του Γκολάν, την οποία και έχει προσαρτήσει παρ` ότι ουδέποτε αναγνωρίσθηκε η πράξη αυτή από τη διεθνή κοινότητα, ενώ περίπου 510 τετραγωνικά χιλιόμετρα παραμένουν υπό την κυριαρχία της Συρίας.

Οι ανάγκες των οικογενειών των Σύρων που έχουν πληγεί από τον εμφύλιο πόλεμο ανέρχονται σε 1,05 δισεκατομμύριο ευρώ, όπως ανακοίνωσε ένας Σύρος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι μόνο το 43% των αναγκών αυτών καλύπτονται.

Η Unicef από την πλευρά της διευκρίνισε ότι δεν έχει καταφέρει να έχει πρόσβαση στις περιοχές όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με χημικά όπλα, ούτε στα θύματα αυτών των επιθέσεων παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές της.

Εξαιτίας του εμφυλίου στη Συρία, τα δυόμισι τελευταία χρόνια περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και 2 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα