Η ΑΗΚ δηλώνει έτοιμη για καύση ΦΑ στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης

14:07 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ΑΗΚ είναι έτοιμη να προβεί στην καύση φυσικού αερίου για παραγωγή ενέργειας στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης, εφόσον συνομολογηθεί η σύμβαση προμήθειας που τυγχάνει διαπραγμάτευσης από τη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ).

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Παραγωγής της ΑΗΚ, Αντώνης Πατσαλής, ανέφερε ότι η ΑΗΚ

έχει δεσμευτεί στη βάση της διαδικασίας της ενδιάμεσης λύσης ότι θα είναι έτοιμο το σύνολο των μονάδων που διαθέτει στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό του Βασιλικού για καύση φυσικού αερίου με την ημερομηνία έλευσης του φυσικού αερίου, δηλαδή περί τις αρχές του 2015.

Οσον αφορά τις σχετικές εργασίες που έχουν διεξαχθεί στο διάστημα του έργου αποκατάστασης του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού, αυτές επικεντρώνονται πρωτίστως στις μονάδες 1 και 2, όπου έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μετατροπών που ήταν απαραίτητο να γίνουν προκειμένου να διασφαλίζουν τον ίδιο βαθμό απόδοσης των εγκαταστάσεων αυτών με καύσιμα, είτε υγρών είτε φυσικού αερίου.

Οσον αφορά την μονάδα 3, έχουν γίνει μελέτες και μια κατ’ αρχήν συνάντηση με τον κατασκευαστή και η ΑΗΚ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, και εφόσον συνομολογηθεί η σύμβαση προμήθειας για την ενδιάμεση λύση από τη ΔΕΦΑ, να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της διαδικασίας μετατροπής της μονάδας 3 για να διασφαλίσει και πάλι τον ίδιο βαθμό απόδοσης της εγκατάστασης, είτε με φυσικό αέριο είτε με υγρό καύσιμο.

Ο κ. Πατσαλής είπε στο ΚΥΠΕ ότι και η μονάδα 3 θα είναι έτοιμη κατά την ημερομηνία έλευσης του φυσικού αερίου στην ενδιάμεση λύση.

Ερωτηθείς για τις άλλες μονάδες στο Βασιλικό, τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου (4 και 5), ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι αυτές είχαν την πρόνοια που απαιτείται και ότι το μόνο που απομένει για τις συγκεκριμένες μονάδες, όπως επίσης και για τις μονάδες 1 και 2, είναι η διασύνδεσή τους με το σύστημα προμήθειας φυσικού αερίου που θα έρθει στην περίμετρο του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού.

«Τα υπόλοιπα ζητήματα και απαιτήσεις σε σχέση με την καύση φυσικού αερίου από τις μονάδες 1, 2, 4, και 5 έχουν γίνει και ολοκληρωθεί επιτυχώς», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διασύνδεση (από την περίφραξη του Σταθμού προς τις μονάδες) αυτήν θα την αναλάβει η ΑΗΚ.

Η υποχρέωση του προμηθευτή θα είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου στην περίφραξη του Σταθμού, σε συγκεκριμένο σημείο που έχει καθοριστεί.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που προκύπτουν είναι η εξασφάλιση φθηνού ΦΑ για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής κατά την ενδιάμεση περίοδο (μέχρι την προμήθεια από τα κυπριακά κοιτάσματα) έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά το κόστος παραγωγής και να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και οι βιομηχανικές εκπομπές.

Κατανάλωση
——–

Εξάλλου, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΑΗΚ, το α’ εξάμηνο του 2013 η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 245.000 τόνοι σε μαζούτ και 150.000 σε ντίζελ, ενώ οι προβλέψεις για το β’ εξάμηνο του 2013 κάνουν λόγο για 430.000 τόνους σε μαζούτ και 20.000 σε ντίζελ.

Για την περίοδο των επόμενων 14 μηνών (1η Δεκεμβρίου 2013 – 31 Ιανουαρίου 2015) η ΑΗΚ προκήρυξε διαγωνισμό για προμήθεια καυσίμων της τάξης των 780.000 τόνων (+/- 35%) σε μαζούτ και μόνον 20-50.000 τόνων σε ντίζελ. Το περιθώριο του (+/- 35%) επιβάλλεται λόγω αστάθμητων παραγόντων. Σημειώνεται ότι η ελάχιστη υποχρέωση της ΑΗΚ είναι το 65% της ποσότητας που προκηρύσσεται. Συγκριτικά, το 2012 τα αντίστοιχα ποσά ήταν 895.000 τόνοι σε μαζούτ και 195.000 τόνοι σε ντίζελ. Η διαφορά που παρατηρείται, οφείλεται στη μείωση της παραγωγής/κατανάλωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα