ΓΣ ΕΤΑΠ Λεμεσού: Χρειάζονται δραστικές αλλαγές για ανάκαμψη του τουρισμού

22:12 23/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για να διακοπεί η φθίνουσα πορεία του τουρισμού πρέπει να γίνουν δραστικές αλλαγές και η προσπάθεια για αποκέντρωση που έγινε από τον ΚΟΤ, με τη δημιουργία Περιφερειακών Εταιρειών, είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού Τώνη Αντωνίου.

Στη λογοδοσία του κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΤΑΠ Λεμεσού, ο κ. Αντωνίου είπε πως αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη η στασιμότητα κρατήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία που, παρά την ανοδική πορεία της ρωσική αγορά και τη σταθεροποίηση

της σκανδιναβικής, επηρεάζουν ουσιαστικά τα συνολικά μας αποτελέσματα ως τουριστικός προορισμός.

“Χρειάζονται συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες για ανάκαμψη των δυο αυτών εξαιρετικά σημαντικών αγορών”, είπε ο κ. Αντωνίου, υπενθυμίζοντας πως ο τουριστικός τομέας, από 20,3% του ΑΕΠ το 2001, συρρικνώθηκε στο 9,8% του ΑΕΠ το 2011, παρά τις αυξήσεις που σημειώθηκαν πέρσι στις αφίξεις (10,1%) και στα έσοδα (12.9%).

Υποδεικνύοντας πως “μόνο με αποφασιστικές κινήσεις και με μέλημα την καλύτερη δυνατό αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος, για επίτευξη αύξησης της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας, θα καταφέρουμε θετικά αποτελέσματα”, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λεμεσού είπε πως για να αποκτήσει η Εταιρεία την ευελιξία που χρειάζεται και να λειτουργεί με τις ταχύτητες που απαιτεί η σύγχρονη αγορά, θα πρέπει να απλοποιηθεί η πολιτική συνεργασίας με τον ΚΟΤ, να μελετηθεί η συμμετοχή των ΕΤΑΠ στην αξιοποίηση επί μέρους κονδυλίων του ΚΟΤ, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των Περιφερειακών Εταιρειών και να γίνεται καλύτερος συντονισμός στις ενέργειες προβολής του τουριστικού μας προϊόντος από μέρους του ΚΟΤ.

Επιπρόσθετα, σημείωσε το αίτημα για εκταμίευση της επιχορήγησης από τον ΚΟΤ στις αρχές κάθε έτους, αφού η καθυστέρηση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη δράση και επίτευξη των στόχων της Εταιρείας, αλλά και να μελετηθούν λύσεις για την οικονομική ανεξαρτητοποίηση των Περιφερειακών Εταιρειών.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε ως ύψιστο έργο τουριστικής υποδομής για την περιφέρεια Λεμεσού, τη δημιουργία του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου, “ένα έργο που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην αύξηση της τουριστικής κίνησης της Λεμεσού, με την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού κοινωνικού, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου”.
Υπογραμμίζοντας ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΚΟΤ για το 2010, στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκε το 47% των συνεδρίων παγκύπρια, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως η ΕΤΑΠ Λεμεσού, κινήθηκε άμεσα και με ομοψυχία στην προώθηση του έργου, ωστόσο, “η αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς Κυβέρνησης υπήρξε χλιαρή, αφού από τις αρχές του 2010 αναμένεται η υποβολή σχετικού σημειώματος από το Υπουργείο Εμπορίου στο Υπουργικό Συμβούλιο για απαλλοτρίωση του επιλεγμένου και συμφωνημένου τεμαχίου”.
Εξέφρασε την ελπίδα πως, μετά από πρόσφατες συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό, η Κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα