Για ζημιές κάνουν λόγο οι σιτοπαραγωγοί λόγω απόρριψης παραγωγής κριθαριού

17:47 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ζημιές έχουν υποστεί οι σιτοπαραγωγοί λόγω απόρριψης της παραγωγής κριθαριού από την αγορά, εξαιτίας του ότι οι ποικιλίες τις οποίες προμηθεύτηκαν από το Σποροπαραγωγικό Κέντρο του Τμήματος Γεωργίας κατά τη φετινή σοδειά, ήταν διαφορετικές από αυτήν που προμηθεύονται συνήθως.

Αυτό υποστήριξαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Κυριάκος Καϊλάς και εκπρόσωποι της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών, σε συνάντηση που είχαν σήμερα με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρη.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι το θέμα διερευνάται ώστε να διαπιστωθεί που οφείλεται

το φαινόμενο που παρατηρήθηκε.

Αναφορικά με το αίτημα των σιτοπαραγωγών όπως αναθεωρηθεί η πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Γεωργίας σε σχέση με την αδειοδότηση της παραγωγής ποικιλιών κριθαριού, ο Υπουργός είπε ότι θα εξεταστεί η προοπτική μιας τέτοιας αναθεώρησης.

Στη συνάντηση οι σιτοπαραγωγοί εισηγήθηκαν ως λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με ορισμένα ζιζάνια, την αγρανάπαυση, η οποία θα τυγχάνει κάποιας αποζημίωσης.

Ο Υπουργός ζήτησε από τους σιτοπαραγωγούς, πέραν της εισήγησης, να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος στο Υπουργείο Γεωργίας για να εξεταστούν.

Εξάλλου σε συνάντηση του κ. Αλετράρη με εκπροσώπους του Κοινοτικού Συμβουλίου Κατωκοπιάς, συζητήθηκε, η προσπάθεια καταρτισμού μητρώου γεωργών στην περιοχή της νεκρής ζώνης της Κατωκοπιάς, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη άποψη για το ποιος είναι ο καλλιεργητής της γης την οποία δηλώνουν οι γεωργοί για επιδότηση.

Οι εκπρόσωποι της κοινότητας εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους όσον αφορά στην αξιολόγηση της περιοχής τους ως «μειονεκτική».

Οπως υπέδειξε ο Υπουργός Γεωργίας αυτή την περίοδο διεξάγεται μελέτη καθορισμού των περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα και μετά την ολοκλήρωσή της ο κατάλογος με τις περιοχές αυτές θα ανακοινωθεί και θα ισχύει για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ επεσήμανε ότι οι παράμετροι για τον καθορισμό των περιοχών καθορίζονται από την ΕΕ.

Επίσης, οι εκπρόσωποι έθεσαν το πρόβλημα της μη ικανοποιητικής διάθεσης των εσπεριδοειδών τους και ζήτησαν όπως λάβουν επαναεπιδότηση για τα εσπεριδοειδή τους υπό το καθεστώς της «νεκρής ζώνης», με τον Υπουργό να αναφέρει ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχει ενδιαφέρον για ανανέωση ή για εγκατάσταση νέων φυτειών με άλλες πιο υποσχόμενες ποικιλίες, το Τμήμα Γεωργίας μπορεί να τους παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια.

Υπογράμμισε όμως ότι σύμφωνα με γνωμάτευση του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων, το παλαιότερο «Σχέδιο για κατά σκάλα επιδότηση εσπεριδοειδών κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξής», αντιβαίνει το κοινοτικό κεκτημένο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επανέλθει.

Keywords
Τυχαία Θέματα