Γερμανική εφημερίδα χαρακτηρίζει “άνθρωπο της συμφιλίωσης τον Γλ. Κληρίδη”

10:07 21/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

“Ανθρωπο της συμφιλίωσης” χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung τον αείμνηστο πρώην Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και σημειώνει πως η «Η Κύπρος αποχαιρετά τον Γλαύκο Κληρίδη αλλά και την ελπίδα για τερματισμό της διαίρεσης της νήσου».

Η FAZ χαρακτηρίζει τον Κύπριο πολιτικό έναν άνθρωπο με αντοχές και σημειώνει σχετικά με το δημοψήφισμα

για την επανένωση του νησιού που έγινε το 2004: «Εάν ήταν στο χέρι του Κληρίδη και του σημερινού προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, πολιτικού του τέκνου, οι Κύπριοι θα ζούσαν σήμερα σε ένα ενωμένο κράτος. Ό,τι περιγράφεται ως τραγωδία δεν σημαίνει ότι είναι πράγματι. Το γεγονός, όμως, ότι η Κύπρος το 2004 έχασε την τελευταία ευκαιρία για επανένωση ήταν τραγικό. Ο Κληρίδης για χρόνια ολόκληρα διαπραγματευόταν μάταια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ένα γεράκι που προσπαθούσε με κάθε μέσο να εμποδίσει την ένωση του νησιού».

Και η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει: «Τότε ήταν που άλλαξε ο άνεμος στην Τουρκία, κατά τα τέλη του 2002, όταν οι Τούρκοι εξέλεξαν το φιλικό τότε προς την ΕΕ Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης. Το κόμμα πίεσε τον Ντενκτάς να προχωρήσει σε συμφωνία και να μην είναι πλέον αρνητικός. Όταν το 2004 έγινε το δημοψήφισμα για την επανένωση του νησιού, οι Τούρκοι πράγματι υπερψήφισαν. Μόνο που εν τω μεταξύ ο Κληρίδης είχε χάσει την εξουσία στην ελληνοκυπριακή πλευρά και ο διάδοχός του Τάσσος Παπαδόπουλος, “ένας σκληροπυρηνικός όπως ο Ντενκτάς”, κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να πείσει τους Ελληνοκύπριους να ψηφίσουν όχι. Και τα κατάφερε».

Keywords
Τυχαία Θέματα