Γάζα: Τηρείται για την ώρα η κατάπαυση πυρός

23:52 22/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συγκρατημένη αισιοδοξία και επιφυλάξεις φαίνεται πως επικρατούν στην Μέση Ανατολή, μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Ισραήλ και Χαμάς δείχνουν να τηρούν τους όρους, όμως, ταυτόχρονα, βρίσκονται και σε πολεμική ετοιμότητα. Η συμφωνία, που επετεύχθη, προβλέπει ότι το Ισραήλ θα σταματήσει τις δολοφονίες στελεχών της Χαμάς και τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και η Χαμάς δεσμεύεται να τερματίσει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού

εδάφους.

Πανηγυρισμοί στη Γάζα και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης διαδέχθηκαν την ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός. Όμως, η δυσπιστία παραμένει: Ήδη, ενώ επισήμως τα όπλα είχαν σιγήσει, εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς το Ισραήλ, αναφέρθηκαν εκρήξεις στη Γάζα και αμφότερες οι πλευρές δηλώνουν πως παραμένουν ετοιμοπόλεμες.

«Γνωρίζω πως υπάρχουν πολίτες, που θέλουν ενισχυμένη στρατιωτική δράση και ίσως χρειαστεί να το κάνουμε αυτό. Όμως, τώρα, το πιο σωστό για το κράτος του Ισραήλ είναι να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, για μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αντίστοιχη, όμως, ήταν κι η στάση του ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ: «Εάν το Ισραήλ συμμορφωθεί προς τους όρους της συμφωνίας, το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς. Αν το Ισραήλ δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Αν ανοίξουν πυρ, θα κάνουμε το ίδιο».

Ο απολογισμός, έπειτα από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών είναι εκατόν εξήντα τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων και τριάντα επτά παιδιά και έξι νεκροί από την πλευρά του Ισραήλ. Τραγικό παράδειγμα, ένα τετράχρονο κοριτσάκι, του οποίου η σορός βρέθηκε το πρωί στα ερείπια σπιτιού. Όπως έγινε γνωστό, η οικογένεια της τετράχρονης έχασε δώδεκα μέλη της στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα