Γ. Λιλλήκας: Μας κυβερνούν οι κομισάριοι της Τρόικας

07:47 7/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Το μνημόνιο δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που λέγαμε για μήνες: μια διαδικασία βαθιάς οικονομικής κρίσηςκαι κοινωνικής εξαθλίωσης. Και χρειάζονται και τα δύο, για να μας επιβάλουν τη λύση του Κυπριακού. Για να μπορούν να μας εκβιάζουν πως δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση και θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία αν δεν δεχθούμε το σχέδιο λύσης», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Συμμαχίας

Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, μιλώντας χθες το βράδυ σε δημόσια εκδήλωση στη Δημοσιογραφική Εστία με θέμα «Το μνημονιακό μέλλον της Κύπρου και το παράδειγμα της Ελλάδας». Στην εκδήλωση, στην οποία παρευρέθησαν δεκάδες πολίτες, μίλησαν επίσης ο οικονομολόγος Δρ. Στέλιος Πλατής και ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης ,ενώ χρέη συντονιστή εκτέλεσε ο δικηγόρος Στέλιος Αμερικάνος.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας τόνισε ότι «ζούμε στην Κύπρο ότι ζει η Ελλάδα με ταχύτερους ρυθμούς, γιατί στην περίπτωση της Κύπρου με τους πειραματισμούς που έκαναν με το κούρεμα, κατάστρεψαν μέσα σε μια νύχτα το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης μιας χώρας χωρίς να υπάρχει άλλο μοντέλο για να το εφαρμόσουμε. Έχουμε μπει», πρόσθεσε, «με ταχύτερους ρυθμούς σε ένα νεοαποικιακό καθεστώς. (…) Έχει καταργηθεί η αστική αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία και σήμερα μας κυβερνούν οι κομισάριοι της Τρόικας». Πρόσθεσε ότι «αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι η πρώτη πράξη του έργου με την εκχώρηση της κρατικής μας κυριαρχίας, την οικονομική μας εξάρτηση και την κοινωνική εξαθλίωση. Η δεύτερη πράξηαφορά τον έλεγχο των υδρογονανθράκων» από την Τρόικα και η τελική πράξη «είναι η λύση του Κυπριακού (…) σε μια χειρότερη έκδοση του Σχεδίου Ανάνπου απορρίψαμε».

Ο κ. Λιλλήκας κατήγγειλε επίσης ότι «αυτή η άθλια οικονομική κατάσταση που ζούμε είναι αποτέλεσμα των φοβικών συνδρόμων που διακατέχουν την πολιτική ηγεσία, τους κυβερνώντες, πρώην και νυν και της ηττοπάθειας που έντεχνα και με τη βοήθεια πολλών ΜΜΕ καλλιεργούν μέσα στο λαό μας». Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο που από την περίοδο της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ, (…) όλα τα τηλεοπτικά κανάλια έκαναν την ίδια σκέψη, την ίδια μέρα και την εφάρμοζαν το ίδιο πρωί, προσκαλώντας τους ίδιους ανθρώπους, ξεσκονίζοντας τους από τη ναφθαλίνη… Ποιους; Αυτούς που προπαγάνδιζαν το σχέδιο Ανάν» .

Ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης στην ομιλία του εξήγησε τους κινδύνους που εμπεριέχονται για το Κυπριακό από την κύρωση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημείωσε ότι η Βουλή κυρώνει μόνο διεθνείς συμβάσεις και είναι αναρμόδιο σώμα για τις οικονομικές συμβάσεις. Ο κ. Αγγελίδης προειδοποίησε ότι με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, «να επικυρώνονται τέτοιας μορφής οικονομικές συμβάσεις, δεν αποκλείεται κάποιοι να προετοιμάζουν τη λύση του κυπριακού με συμφωνία που αντί να περάσει από δημοψήφισμα, να περάσει από τη Βουλή και τη ψευδοβουλή». Σημείωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση η συμφωνία μεταξύ ‘οργάνων’ των δύο ‘κρατικών οντοτήτων’ διακηρύσσει ότι η λύση είναι μεταξύ δύο λαών, δύο γλωσσών και δύο θρησκειών, όπως είναι η πάγια επιδίωξη της Άγκυρας.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής πρότεινε την «απαγκίστρωση από την Τρόικα εδώ και τώρα», τονίζοντας ότι πρέπει «να αναλάβουμε εμείς ξανά τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου». Κατήγγειλε ότι δόθηκαν υπερεξουσίες στην Τρόικα «να ακυρώνει προτάσεις, να απορρίπτει νομοσχέδια προτού ακόμη να τεθούν σε ψήφιση ή ακόμη και να επιπλήττει τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους». Επεσήμανε ότι «είναι ουσιαστικά η Τρόικα που κυβερνά αυτό τον τόπο» και τόνισε ότι η κυβέρνηση «οικειοθέλωςτης παραχώρησε αυτή την εξουσία».

Ο κ. Πλατής επανέφερε την πρόταση του όπωςοι υποψήφιες για κούρεμα καταθέσεις «να χρησιμοποιηθούν για την αγορά ενυπόθηκων ακινήτων μη εξυπηρετούμενων δανείων –με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, εκτός και αν συμφωνεί ο ιδιοκτήτης της πρώτης κατοικίας». Πρακτικά, πρόσθεσε, αυτό σημαίνει ότι «η κατάθεση, αντί να χαθεί όπως προνοεί η σημερινή λύση του κουρέματος, να ανταλλαχθεί με ακίνητη περιουσία (…)». Κατ’ επέκταση, συνέχισε, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το κούρεμα καταθέσεων και -αν όχι σε απόλυτο, τουλάχιστον- «σε ένα μεγάλο βαθμόεμποδίζουμε την επικίνδυνη και καταστροφική πτώση των ακινήτων μέσα από την διαδικασία εκποίηση τους, η οποία θα ξεκινήσει σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, όπως προνοεί η συμφωνία με την Τρόικα». Ο κ. Πλατής τόνισε ότι εάν εφαρμοστούν οι όροι της Τρόικας, θα οδηγηθούμε σε κατάρρευση του τραπεζικού μας συστήματος, επιτείνοντας το φαύλο κύκλο της ύφεσης. «Αυτό πια», ανέφερε, «ακουμπά όλους όσους έχουν πάρει δάνειο με εξασφάλιση ακινήτων. Δηλαδή, σχεδόν όλους μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα