Γ. Λιλλήκας: Επιβράβευση της προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας, αν συναινέσουμε στο άνοιγμα κεφαλαίου

15:17 9/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Θα είναι πρόκληση και μέγα πολιτικό σφάλμα αν η κυβέρνηση συναινέσει στο άνοιγμα του προενταξιακού κεφαλαίου της Τουρκίας για την Περιφερειακή Συνεργασία που προγραμματίζεται πριν το τέλος Ιουνίου», τόνισε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της διάσκεψης Τύπου με στελέχη που αποχώρησαν από το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι «την ώρα που η Τουρκία με τον πολεμικό της στόλο παρενοχλεί τα ερευνητικά πλοία της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ και αμφισβητεί με τον πλέον προκλητικό και στρατιωτικό τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην κυπριακή ΑΟΖ θα είναι επιβράβευση της τουρκικής πολιτικής αν η κυβέρνηση συναινέσει να ανοίξουμε ένα προενταξιακό κεφάλαιο. Η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Λιλλήκας, «πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι ενόσω η Τουρκία προκαλεί και αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα πληρώνει σκληρό κόστος και τίμημα στην ενταξιακή της πορεία».

Με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων
Κληθείς να σχολιάσει το διορισμό διαπραγματευτή στο κυπριακό, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε ότι «δεν είναι ο διαπραγματευτής εκείνος που θα καθορίζει την πολιτική, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «η ουσία», πρόσθεσε, «είναι τι είδους λύση θα διαπραγματευθεί είτε ο ίδιος ο Πρόεδρος, είτε ο διαπραγματευτής που θα ορίσει».
Επεσήμανε πάντως ότι «προτού μπουν στη διαδικασία ο Πρόεδρος και το Εθνικό Συμβούλιο να καθορίσουν το διαπραγματευτή και τη διαπραγματευτική ομάδα, προτού καθορίσουν ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, το ελάχιστο που έχει να κάνει το Εθνικό Συμβούλιο είναι να διαμορφώσει ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο δράσης». Αυτό, ανέφερε, πρέπει να γίνει με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων ώστε να μελετηθούν σε βάθος μια σειρά από πτυχές και παράμετροι που επηρεάζουν τη λύση του κυπριακού όπως είναι: το νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον, ο νέος γεωπολιτικός χάρτης που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, η σημερινή θέση της Τουρκίας, η σχέση της με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ε.Ε., όπως είναι οι σχέσεις και ο ρόλος της Ρωσίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών (…) Ταυτόχρονα», συνέχισε, «το Εθνικό Συμβούλιο να καθορίσει επιτέλους ποιοι είναι οι στόχοι της δική μας πλευράς. Τι θέλουμε να πετύχουμε μέσα από τη λύση του κυπριακού έτσι ώστε να αναζητήσουμε και τους τρόπους που θα επιτύχουμε αυτούς τους στόχους».
Ο κ. Λιλλήκας. σημείωσε ότι μόνο μέσα από τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής «θα καθοριστούν -όχι με αυθαίρετο τρόπο, αλλά αντικειμενικά- και οι ‘κόκκινες γραμμές’, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης που επιδιώκουμε. Μόνο», πρόσθεσε, «όταν το Εθνικό Συμβούλιο διαμορφώσει μια τέτοια ολοκληρωμένη στρατηγική θα πρέπει να αποφασίσει στα πλαίσια του σχεδίου δράσης που θα ακολουθήσει, και τη διαπραγματευτική του ομάδα, αλλά και την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων».

Σε χειρότερη θέση τον Οκτώβριο
«Υποτίθεται», πρόσθεσε, «ότι ο λόγος που δεν ξεκίνησαν οι συνομιλίες αμέσως μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και μετατέθηκαν για τον Οκτώβριο ήταν γιατί η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει σε πρώτο στάδιο την οικονομική κρίση και γιατί όπως έλεγαν συνεργάτες του Προέδρου δεν ήταν σωστό να διαπραγματευτούμε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση τη λύση του κυπριακού. «Λυπούμαι να πω», συνέχισε, «ότι τον Οκτώβριο η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι πολύ χειρότερη οικονομικά, από ότι είναι αυτή τη στιγμή. Μέχρι τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε το δεύτερο μνημόνιο και το δεύτερο πακέτο μέτρων, το οποίο θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε βαθύτερη κρίση, όπως προειδοποιούσαμε και για το πρώτο μνημόνιο».

Οι εξελίξεις στην Τουρκία
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι μια σύνθετη και περίπλοκη κοινωνία και δεν θα βιαστώ να εξάξω συμπεράσματα περί τουρκικής άνοιξης». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η αντίδραση που έχει προκληθεί είναι σύνθετη» και πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείω να υπάρχουν και σχεδιασμοί από άλλες δυνάμεις πίσω από την αντίδραση των Τούρκων πολιτών». Σημείωσε πάντως ότι η προσπάθεια του Τούρκου πρωθυπουργού να προχωρήσει στο σταδιακό εξισλαμισμό της Τουρκίας είναι «μια από τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την αντίδραση», ιδιαίτερα με τα τελευταία μέτρα που επιβλήθηκαν. Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε την ανησυχία του για «εξαγωγή» της τουρκικής κρίσης στις γειτονικές της χώρας. «Αν κρίνουμε», ανέφερε, «από την παραδοσιακή πολιτική της Τουρκίας -και επί ισλαμιστών και επί κεμαλιστών- υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να θελήσει να εξάξει την εσωτερική της κρίση. Αυτό το έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, όταν η Τουρκία έχει κοινωνική ή πολιτική ή οικονομική κρίση, να εξάγει την κρίση της στις σχέσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο ή άλλες γειτονικές χώρες», επεσήμανε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα