Γ. Λιλλήκας: Δεν γνωρίζουμε την τελική συμφωνία για το μνημόνιο

07:57 8/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες βράδυ ότι ακόμα και σήμερα κανένας δεν γνωρίζει την τελική συμφωνία για το μνημόνιο με την Τρόικα, το τελικό ποσό της συμφωνίας, ούτε και τα στοιχειώδη. Είπε ακόμα πως δεν γνωρίζουμε τι επιτόκιο θα πληρώσουμε, πόσο βιώσιμο θα είναι το χρέος, εάν θα υπάρξει κούρεμα

του κυπριακού χρέους και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους Ημικρατικούς Οργανισμούς που έχουν δανείσει λεφτά στην κυβέρνηση, στα Ταμεία Προνοίας και στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε ομιλία του σε συνεστίαση των Ροταριανών Ομίλων Λάρνακας, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε χθες με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. «Με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις, όπως ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μου τις ανέφερε τον Οκτώβριο, η ανακεφαλαιοποίηση θα ικανοποιούσε την Κεντρική Τράπεζα εάν γινόταν εκτός Τρόικας. Για την Τράπεζα Κύπρου, η ανακεφαλαιοποίηση ήταν 739 εκατομμύρια ευρώ και για τη Λαϊκή Τράπεζα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ζήτησα να μάθω πώς φτάσαμε να συζητούμε για 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ και η απάντηση του – που δεν με ικανοποίησε – είναι ότι άλλαξαν τα δεδομένα και πως τελικά μπορεί να πάμε στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ανέφερε επίσης ότι «με τίποτε δεν μπορώ να δεχτώ να πάνε στα 13 δισεκατομμύρια. Υποβάλαμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε για να μειωθεί η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι η επιστροφή στη φόρμουλα με βάση την οποία τον Οκτώβρη η Κεντρική Τράπεζα παρουσίαζε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, εισηγηθήκαμε τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» στην οποία να μεταβιβαστούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών και οι όποιες υπηρεσίες των τραπεζών είναι ζημιογόνες από το εξωτερικό, κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι σήμερα θα εξαγγείλει 10 προτάσεις για επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην οικονομία της γνώσης και είπε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία. «Θα προτείνουμε επίσης και συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη γειτονική μας χώρα στα θέματα αυτά».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, είπε ότι αυτές είναι «οι πιο σημαντικές που είχαμε ποτέ από το 1960 γιατί το αποτέλεσμα θα κρίνει όχι το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος αλλά γιατί θα κρίνει την πορεία της Κύπρου σε τρία βασικά ζητήματα που άπτονται του παρόντος αλλά και επηρεάζουν και τις νέες γενιές, που είναι το Κυπριακό, η οικονομική κρίση και η διαχείριση των υδρογονανθράκων. Είναι τρία ζητήματα που απαιτούν λεπτούς και αποφασιστικούς χειρισμούς αλλά και ολοκληρωμένες στρατηγικές που θα αναβαθμίσουν το ρόλο της Κύπρου και θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

Για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «μπορεί εμείς να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις που κάνουμε με την Τρόικα ωστόσο την ίδια ώρα η Τουρκία, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ και κάποιες άλλες πρωτεύουσες επεξεργάζονται τα δικά τους σενάρια για το πώς θα διαχειριστούν και ποια πορεία θα πάρει το Κυπριακό το 2013, αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές. Στόχος τους είναι να κληροδοτήσουν στον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις υποχωρήσεις που επήλθαν στις τελευταίες διακοινοτικές συνομιλίες ως βάση για οικοδόμηση της λύσης, η οποία δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτε από το Σχέδιο Ανάν. Όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο Σχέδιο Ανάν είναι προς την αρνητική κατεύθυνση και έχει καταστεί χειρότερο από αυτό που έχουμε απορρίψει το 2004».

Ανέφερε ακόμα ότι 38 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, «έχουμε υποχρέωση να αξιολογήσουμε τις αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον, ακόμα και στην Κύπρο, και την αποτελεσματικότητα των διακοινοτικών συνομιλιών μέσα από τις οποίες όχι μόνο δεν έχουμε έρθει πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού αλλά αντίθετα έχουμε οπισθοδρομήσει σε μια σειρά από ζωτικά ζητήματα. Εμείς προτείνουμε αλλαγή διαδικασίας των συνομιλιών, προτείνουμε τη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, να χαράξουμε μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη στρατηγική, να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για γεωστρατηγικούς λόγους».

Για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι γι’ αυτήν «μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η διεθνής οικονομική κρίση αλλά και η κυπριακή κυβέρνηση που είχε μπροστά της 2-3 χρόνια χρόνο για να αντιδράσει, για να πάρει μέτρα έγκαιρα για να προστατεύσει και την κυπριακή οικονομία και την κυπριακή κοινωνία και δεν το έπραξε. Ευθύνη φέρουν και οι τράπεζες, εκείνοι οι Γενικοί Διευθυντές και τα Συμβούλια που πήραν λανθασμένες αποφάσεις. Εμείς επιμένουμε ότι σ’ αυτό τον τόπο πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη και ζητούμε το διορισμό ποινικού ανακριτή για το ποιοι φέρουν ευθύνες και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Οι τράπεζες μας, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει το πραγματικό τους ρόλο και την αίσθηση αλλά και το ρόλο της κοινωνικής ευθύνης, καταχρώνται τις θέσεις τους εκ της ισχύος που διαθέτουν σε βάρος και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείναμε με νομοθεσία να καθοριστεί ο τρόπος καθορισμού των επιτοκίων και να διασυνδεθούν με το euribor και μέσα στα συμβόλαια που υπογράφουν με τους συμβαλλόμενους να καθορίζεται το συγκεκριμένο επιπρόσθετο επιτόκιο που θα προσθέτει η τράπεζα πάνω στο euribor, ποσό το οποίο δεν θα διαφοροποιείται».

Είπε ακόμα ότι για να εξέλθει η Κύπρος από την οικονομική κρίση πρέπει να λύσουμε δύο βασικά ζητήματα που είναι «το πρόβλημα της ρευστότητας των τραπεζών και το πρόβλημα των πολύ υψηλών επιτοκίων που έχει σήμερα η κυπριακή οικονομία. Για μας επείγει να δώσουμε λύσεις που είναι εφαρμόσιμες σε σύντομο χρόνο και μπορούν να θέσουν σε σύντομο χρόνο την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης».

Στην ομιλία του ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο, λέγοντας πως δύο παράγοντες θα αλλάξουν πλήρως τα επόμενα χρόνια το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής, που είναι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Κύπρο και στο Ισραήλ αλλά και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη. «Αν χρησιμοποιήσουμε σωστά τους δύο αυτούς παράγοντες, θα αναβαθμίσουν πολύ το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό όπλο», κατέληξε στην ομιλία του

Keywords
Τυχαία Θέματα