Γ. Χατζημαρκάκης: Οι δυνατοί της Ευρώπης μεταχειρίστηκαν την Κύπρο σαν χώρα κατά συρροή εγκληματιών

17:55 26/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας (FDP) και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) Γιώργος Χατζημαρκάκης δήλωσε πως η Κύπρος πέρασε λαβωμένη αλλά όρθια τις συμπληγάδες που όρθωσαν απέναντι της πολλαπλά και αντικρουόμενα συμφέροντα.

“Οι διαχρονικές ευθύνες των κυπριακών κυβερνήσεων για την μετατροπή μιας εύρωστης οικονομία, στη σημερινή κατάσταση, υπάρχουν. Αλλά αυτές δεν δικαιολογούν τη συμπεριφορά των δυνατών της Ευρώπης που μεταχειρίστηκαν

την Κύπρο σαν χώρα κατά συρροή εγκληματιών κι όχι ως μια ευνομούμενη χώρα που έσφαλε. Ούτε καν ο πρότερος έντιμος βίος της δεν αναγνωρίστηκε από την ευρωπαϊκή «οικογένεια» στην οποία ανήκει”, ανέφερε σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου ο κ. Χατζημαρκάκης.

“Έτσι, παρά τις αντίξοες διαπραγματευτικές συνθήκες, η επίτευξη συμφωνίας είναι σημαντική για τη Κύπρο αλλά και την Ευρώπη. Η Κύπρος “έβαλε τα γυαλιά” σε πολλούς μεγάλους και καλό θα ήταν να αναγνωριστεί. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η διαφωνία της Κύπρου αποτέλεσε ένα ισχυρό ανάχωμα στην λανθασμένη φόρμουλα του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ οι οποίες είναι εγγυημένες με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το «θράσος» της μικρής Κύπρου, όπως το αποκαλούν εξωτερικοί παράγοντες, να ορθώσει το ανάστημά της, απέτρεψε ένα πραγματικό οικονομικό τσουνάμι στην Ευρώπη με τη δημιουργία προηγούμενου στο κούρεμα εγγυημένων καταθέσεων”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ”για τον κυπριακό λαό, το κούρεμα των κόπων μιας ζωής είναι η μία οδυνηρή όψη του νομίσματος. Η άλλη, εξίσου δυσάρεστη, αφορά το `κούρεμα` των προσδοκιών που είχαν οι πολίτες για τη συμμετοχή τους σε μια ευρωπαϊκή οικογένεια που δεν διέπεται μόνο από κανόνες πειθαρχίας αλλά και από ανθρωπιστικές αρχές”, ανέφερε.

Είπε πως “η προχειρότητα ή η σκοπιμότητα πίσω από την απόφαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Όχι μόνον όσον αφορά τη συναπόφαση για κούρεμα νομοθετικά προστατευόμενων καταθέσεων αλλά και για την παντελή έλλειψη δικλίδων που θα ρύθμιζαν την διακίνηση κεφαλαίων, προκειμένου να αποτραπούν μαζικές διαρροές κεφαλαίων που όπως είναι φυσικό θα παρατηρούνταν την επαύριον της ψήφισης του νομοσχεδίου. Η σειρά νομοσχεδίων που ψήφισε το Κυπριακό Κοινοβούλιο δίνουν στην Κυπριακή Κυβέρνηση την ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επερχόμενες προκλήσεις και να πετύχει την έξοδό της από την κρίση”.

Ανέφερε πως “είναι δεδομένο ότι η Κυπριακή Βουλή, η οποία είναι άξια συγχαρητηρίων, έπραξε το σωστό καταψηφίζοντας τη πρόταση για καθολικό κούρεμα. Εξάλλου η απολογία του προέδρου του Eurogroup για τη λανθασμένη αυτή πρόταση τη δικαιώνει πλήρως”.


Είπε πως “τα θέματα της οικονομικής κρίσης που έχουμε όλοι βιώσει τα τελευταία χρόνια και η ανεπαρκής διαχείρισή τους από τους ισχυρούς, δημιούργησαν σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνω τόσο μεγάλη δυσαρέσκεια αλλά και δυσπιστία των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θεσμικά της όργανα”.

“Κατάφεραν λοιπόν να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα, το οποίο θα έπρεπε να λυθεί ομαλά μέσα από την λειτουργία της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε μείζον πολιτικό ζήτημα το οποίο επιδεκτικά έπαιζαν στη σκακιέρα των στρατηγικών γεωπολιτικών συμφερόντων. Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι λυπάται για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του Κυπριακού Κοινοβουλίου αντί να λυπάται και να ντρέπεται για το πώς κατάντησαν τους Ευρωπαίους πολίτες”, πρόσθεσε ο κ. Χατζημαρκάκης

Εκανε έκληση προς τους Κύπριους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, να αφήσουν κατά μέρος τις όποιες διαφορές τους και να ανασυνταχθούν με σκοπό την ανοικοδόμηση της οικονομίας της χώρας.

“Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι προσεκτική στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με το Eurogroup, ιδιαίτερα ως προς την εφαρμογή της εναρμονισμένης νομοθεσίας για την προστασία των καταθέσεων μέχρι 100000 ευρώ ανά καταθέτη. Θα ήθελα τέλος να θυμίσω στους Ευρωπαίους ηγέτες πως η Κύπρος «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ». Το ίδιο και η Ευρώπη”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα