Εξετάζεται μείωση επιτοκίων του 1ου πακέτου

11:41 2/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα με το πρώτο “πακέτο” διάσωσης φέρονται να εξετάζουν κυβερνήσεις της ευρωζώνης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ελλάδα και οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο πλαίσιο της

οποίας οι πιστωτές της χώρας θα λάβουν νέα ομόλογα στην μισή περίπου ονομαστική αξία των υφιστάμενων ομολόγων (κούρεμα).

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης επιμένουν πως το μέσο κουπόνι για τα νέα ομόλογα, που θα έχουν λήξεις έως και 30 χρόνια, θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 4% ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο χωρίς άλλη βοήθεια από τις κυβερνήσεις, πέραν του δεύτερου «πακέτου» που ήδη συζητείται.

Ωστόσο, το θέμα είναι εάν οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ΕΚΤ ή ακόμα και το ΔΝΤ, θα κάνουν υποχωρήσεις ώστε να βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει τη μείωση του χρέους της περίπου στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, μια επιλογή που βρίσκεται υπό συζήτηση είναι η ευρωζώνη να μειώσει το επιτόκιο που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα για δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει μέχρι το 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα