Εξακολουθεί η Τουρκία να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

09:13 12/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εξακολουθεί να προκαλεί η Κυβέρνηση της Τουρκίας, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, ενώ μερίδα του τουρκικού Τύπου αναπαράγει τις προκλητικές αυτές δηλώσεις.

Όπως αναφέρει σήμερα η τουρκική εφημερίδα “Τουρκιγιέ” στις εσωτερικές της σελίδες και, με τίτλο “Ο Γιλντίζ είπε ότι η έρευνα πετρελαίου της νότιας Κύπρου είναι παράνομο σχέδιο”, γράφει πως ο

Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε ότι οι έρευνες για πετρέλαιο της “ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου”, όπως αποκαλεί την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Μεσόγειο, είναι παράνομες.

Ο κ. Γιλντίζ, προσθέτει η εφημερίδα, απαντώντας σε ερώτηση, στη 12η Διεθνή Διάσκεψη Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Τουρκίας, είπε ότι μεγάλες διεθνείς εταιρείες δεν επιθυμούν να ευρίσκονται σε τέτοιου είδους περιοχές, για τις οποίες υπάρχει αμφισβήτηση και η περιοχή αυτή είναι μία αμφισβητούμενη περιοχή.
Εάν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μοιρασθεί κατά τρόπο δίκαιο μεταξύ του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είπε ο Τούρκος Υπουργός, τότε τα σχέδια αυτά θα καταστούν νόμιμα, όμως “αυτήν τη στιγμή είναι παράνομα σχέδια”, δήλωσε και, “βεβαίως”, συνέχισε, “οι διεθνείς εταιρείες δεν δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση σε παράνομα σχέδια”.

Επίσης, η εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” στις εσωτερικές σελίδες και, με τον τίτλο “Θα αναζητήσουμε πετρέλαιο στα ανοιχτά του Λιβάνου”, γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι για την περιοχή ανοιχτά του Λιβάνου, τόσο ο TPAO, όσο και πολλές εταιρείες από το διεθνή τομέα έχουν ήδη αποταθεί και ο TPAO θα λάβει μέρος στις εργασίες που θα γίνουν στα ανοιχτά του Λιβάνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα