Ευάλωτη η Γη στους διαστημικούς κινδύνους, προειδοποιούν οι επιστήμονες

14:33 21/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η μη αναμενόμενη πτώση του μετεωρίτη στη Ρωσία την περασμένη Παρασκευή έθεσε σε συναγερμό ολόκληρο τον πλανήτη, υπενθυμίζοντας στην ανθρωπότητα ότι οι διαστημικοί κίνδυνοι είναι μεγάλοι και η Γη είναι ευάλωτη σε αυτούς.
Ηδη, μέτρα για προστασία του ρωσικού εδάφους από τους κινδύνους πτώσης μετεωριτών και άλλων διαστημικών αντικειμένων, αποφάσισε να λάβει η Ρωσία, ενώ η ΝΑΣΑ

θα χρηματοδοτήσει έργα για συστήματα έγκαιρου εντοπισμού αστεροειδών, αφού μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχει ανακαλυφθεί μόνο το 2% του αριθμού τους, με το 98% να περιφέρονται ανεξέλεγκτα χωρίς να γνωρίζουμε κατά πόσον θα συγκρουστούν με την Γη.

Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας έλαβαν ήδη εντολή να καταλήξουν σε ένα σχέδιο που θα προστατεύει τη Ρωσία από πιθανούς επόμενους διαστημικούς κινδύνους.
Οπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, αφορμή για αυτό υπήρξε η πτώση του μετεωρίτη την περασμένη Παρασκευή στα Ουράλια της Ρωσίας, τα θραύσματα του οποίου προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πάνω από 4,000 κτίρια, τραυματίζοντας παράλληλα γύρω στα 1,200 άτομα.

«Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά αντικείμενα εκεί ψηλά που πρέπει να τα εντοπίσουμε», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ο αστροναύτης του Apollo 9 Ράστι Σβέικαρτ.
Εξάλλου, το ίδρυμα B612, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, φιλοδοξεί να κατασκευάσει ένα υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο για τον εντοπισμό αστεροειδών.

Η εκπρόσωπος του ιδρύματος, Νταϊάν Μέρφι, δήλωσε ότι η πτώση του μετεωρίτη στη Ρωσία προκάλεσε συγκλονισμό στην ανθρωπότητα, η οποία συνειδητοποίησε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί παντού στη Γη, χωρίς καμία προειδοποίηση.
Σε συνεργασία με τη ΝΑΣΑ το ίδρυμα B612 σκοπεύει να θέσει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη το εν λόγω τηλεσκόπιο για να εντοπίζει αστεροειδείς που δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, περίπου 20 με 50 χρόνια πριν από οποιαδήποτε σύγκρουσή τους με τη Γη.

Το τηλεσκόπιο αυτό θα προσφέρει στους ερευνητές μια μοναδική πλεονεκτική θέση αφού θα τους επιτρέπει να κοιτάζουν καλύτερα στη διαστημική μας γειτονιά.
«Τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας του τηλεσκόπιου θα ανακαλύψουμε περισσότερους αστεροειδείς από όσοι έχουν μέχρι σήμερα εντοπιστεί στην ιστορία της ανθρωπότητας», είπε η εκπρόσωπος.

Το τηλεσκόπιο έχει ήδη σχεδιαστεί και υποβάλλεται σε ελέγχους.
Εξάλλου, ο John Tonry, ερευνητής του προγράμματος έγκαιρου εντοπισμού αστεροειδών στην Χαβάη, με την ονομασία ATLAS, δήλωσε ότι ο μετεωρίτης που έπεσε στη Ρωσία άφησε πίσω του μικρές ζημιές σε σύγκριση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με ένα αντικείμενο ελαφρώς μεγαλύτερο.
Η οργάνωση αυτή αναπτύσσει μια σειρά από μικρά τηλεσκόπια εδάφους για παρακολούθηση αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη.

Με την βοήθεια της ΝΑΣΑ, όμως, το πρόγραμμα ATLAS θα μπορούσε να παρέχει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι το τέλος του 2015.
Η NAΣΑ εκτιμά ότι ο μετεωρίτης που έπεσε στα Ουράλια της Ρωσίας είχε διάμετρο περίπου 15 μέτρων όταν εισήλθε στη γήινη ατμόσφαιρα και ταξίδευε γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Μπόρις Σιούστοφ δήλωσε ότι κανένα από τα υπάρχοντα συστήματα, είτε ρωσικά είτε αμερικανικά, δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν τον μετεωρίτη μέχρι που εισήλθε στην ατμόσφαιρα.
Πρόσθεσε ότι ήταν αδύνατο να εντοπιστεί ο μετεωρίτης, αφού ερχόταν από την κατεύθυνση του Ήλιου, ενώ τα ραντάρ που υπάρχουν για ανίχνευση αντικειμένων είναι προγραμματισμένα να εντοπίζουν αντικείμενα με μια προκαθορισμένη ταχύτητα.

Ο κ. Σιούστοφ είπε ότι οι Ρώσοι επιστήμονες υπολογίζουν πως η ενέργεια που απελευθερώθηκε κατά τη στιγμή της έκρηξης ήταν λιγότερη από 500 κιλοτόνοι.
Είπε, επίσης, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει και να καταγράψει μόνο το 2% των δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων με μέγεθος 50 μέτρων, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν καταστροφή χειρότερη από ό, τι στην περίπτωση της Παρασκευής.
Αυτό, είπε, είναι «ένα σημάδι της άγνοιάς μας», καθώς, όπως ανέφερε, η ανθρωπότητα θα έπρεπε να είναι σε θέση να παρακολουθεί τουλάχιστον το 90% αν όχι το 100% αυτών των αντικειμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα