Εurostat: Σε ιστορικό χαμηλό ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

13:06 31/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στο 0,5% κυμάνθηκε ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Μάρτιο από 0,7% το Φεβρουάριο, καταγράφοντας νέο ιστορικό χαμηλό από σύστασης του ευρώ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ετήσια τιμή τροφίμων, οινοπνευματωδών και προϊόντων καπνού αυξήθηκε 1,0% το Μάρτιο, ενώ αύξηση 1,1% καταγράφηκε και στις υπηρεσίες. Αντίθετα η τιμή της ενέργειας υποχώρησε 2,1.

Τα οριστικά στοιχεία για την ΕΕ, την Ευρωζώνη και κάθε κράτος μέλος θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 16 Απριλίου.

Η νέα υποχώρηση του πληθωρισμού αυξάνει κατακόρυφα τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για χρησιμοποίηση όλων των «εργαλείων» που έχει στη διάθεσή της, ακόμη και μη συμβατικών, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε φάση αρνητικού πληθωρισμού.

Το ιδανικό όριο πληθωρισμού που έχει θέσει η ΕΚΤ είναι πλησίον του 2%, ωστόσο εδώ και πολλούς μήνες κινείται σαφώς κάτω του 1%. Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού μπορεί να επιφέρει καίριο πλήγμα στην εύθραυστη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένου ότι τα νοικοκυριά αναβάλουν τις αγορές αγαθών με την προσδοκία της περαιτέρω μείωσης με αποτέλεσμα να πλήττεται η εσωτερική ζήτηση, να ανακόπτεται η ανάπτυξη της οικονομίας και να αυξάνεται η ανεργία.

Τα μέσα που έχει η ΕΚΤ στη διάθεσή της είναι η περαιτέρω μείωση του βασικού της επιτοκίου, που σήμερα είναι στο 0,25% και η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία μέσω της αγοράς στοιχείων ενεργητικού (ομόλογα κλπ) από τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα