ΕΤΕΚ: Απαραίτητη η δημιουργία Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στα Κ. Πολεμίδια

19:30 17/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Απαραίτητη κρίνει το ΕΤΕΚ την άμεση δημιουργία του νέου Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Κάτω Πολεμιδιών, υποδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση ή μετατροπή ή τυχόν ακύρωση του έργου θα επιφέρουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΤΕΚ αναφέρει ότι το έργο, το οποίο κρίνει ως μεγάλης σημασίας τόσο για την ευρύτερη Λεμεσό όσο και για την κυπριακή οικονομία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή παγοποιημένο λόγω της μη χορήγησης άδειας οικοδομής από το Δήμο Πολεμιδιών αλλά και λόγω αντιδράσεων από ομάδα διαμαρτυρίας

κατοίκων της περιοχής.

Στην ανακοίνωση του το ΕΤΕΚ εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή περίπου το 50% της Λεμεσού εξυπηρετείται από τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων σε περιοχή νοτίως της Μονής κοντά στο Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου αλλά και πως η μεγάλη επέκταση της Λεμεσού δημιουργεί πρόβλημα, αφού πολλές περιοχές της δεν καλύπτονται από αυτόν το σταθμό.

Το ΕΤΕΚ σημειώνει ότι ο νέος Σταθμός θα τερματίσει τη μόλυνση που προκαλούν στην περιοχή τα απόβλητα γειτονικών βιομηχανιών (υπάρχει ανοικτή δεξαμενή όπου απορρίπτονται υγρά απόβλητα), αφού θα επεξεργάζεται και τα απόβλητα των βιομηχανιών, θα είναι κλειστού τύπου και θα λειτουργεί με σύστημα μεμβρανών (MBR), συνεπώς δεν θα υπάρχουν ανοικτές δεξαμενές και δεν θα υπάρχουν αναθυμιάσεις ή οσμές και θα παραλαμβάνει τα λύματα μιας μεγάλης περιοχής της δυτικής Λεμεσού τα οποία αυτή τη στιγμή είτε απορρίπτονται στη χωματερή Βατί είτε χύνονται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ή διοχετεύονται στο υπέδαφος σε σηπτικές δεξαμενές και απορροφητικούς λάκκους με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα.

Σημειώνει ακόμη ότι το ΣΑΛΑ έχει ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου, η έναρξη του οποίου θα προσφέρει εργασία σε αρκετά άτομα και θα συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομία αλλά και πως η εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν είναι πρακτικό ούτε οικονομικό να κατασκευάζονται μικρές συνοικιακές μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων αλλά μονάδες οι οποίες να καλύπτουν ευρύτερες περιοχές στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου.

«Η άμεση δημιουργία του νέου δυτικού Σταθμού κρίνεται απαραίτητη και οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση ή μετατροπή ή τυχόν ακύρωση του έργου θα επιφέρουν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις. Παράλληλα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο και να δοθεί τέτοια σημασία στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την αισθητική τόσο της μονάδας όσο και του περιβάλλοντος χώρου ώστε να προσθέτει αξία στην περιοχή, δεδομένης της αφθονίας νερού που θα διαθέτει. Πιστεύουμε, επίσης, ότι μέσω του έργου θα πρέπει να προβάλλεται θετικά η παρουσία του νερού και η συμβολή του στην προστασία και αειφορία του περιβάλλοντος. Η πυκνή δενδροφύτευση και τοπιοτέχνηση πρέπει να είναι δεδομένη» προσθέτει το ΕΤΕΚ.

Αναφέρεται τέλος ότι η μονάδα θα πρέπει να συντηρείται επιμελώς και να λαμβάνονται όλες οι πρόνοιες για αποφυγή ενόχλησης των κατοίκων και θα πρέπει να υπάρχει μόνιμο σύστημα παρακολούθησης των αερίων εκπομπών και οσμών στον περιβάλλοντα χώρο της μονάδας το οποίο να ελέγχεται από ανεξάρτητο οργανισμό ώστε να διασφαλίζεται η ορθή λειτουργία της.

Keywords
Τυχαία Θέματα