Εσωκομματική αμφισβήτηση του Κάμερον

12:57 7/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ιδιωτικό δείπνο με συμμετοχή στελεχών των Βρετανών Συντηρητικών κατά το οποίο συζητήθηκε σχέδιο για άσκησης πίεσης υπέρ ενός άμεσου δημοψηφίσματος για το ρόλο της χώρας στην ΕΕ, αποκαλύπτουν οι Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα παρευρέθησαν περισσότεροι από δέκα βουλευτές

των Τόρις και τουλάχιστον ένας υπουργός από τη δεξιότερη πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος. Πρόθεση της ομάδας φέρεται να είναι η αποσταθεροποίηση του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Ορισμένοι μάλιστα έθεσαν ζήτημα ανάδειξης νέου αρχηγού του κόμματος, αμφισβητώντας τον προσανατολισμό και το στιλ της ηγεσίας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. Οι βουλευτές αυτοί θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός υποκύπτει υπερβολικά σε αιτήματα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ενδεικτικά ότι ο προσκεκλημένος υπουργός Δικαιοσύνης Κρις Γκρέιλινγκ χρειάστηκε να επέμβει για να ηρεμήσει ορισμένους βουλευτές, λέγοντας ότι θα ήταν «τρέλα» να αλλάξουν οι εξαγγελίες και η πολιτική του πρωθυπουργού πριν την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας το 2015. Ο κ. Κάμερον έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο πρώτο μισό της επόμενης κυβερνητικής θητείας.

Το δείπνο διοργανώθηκε λίγες ημέρες μετά τις επαναληπτικές εκλογές στην περιφέρεια του Ήστλι, όπου οι Συντηρητικοί ήρθαν τρίτοι πίσω από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το άκρως ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ. Παρόντες στο δείπνο ήταν το βαρύ πυροβολικό της πιο συντηρητικής πτέρυγας των Τόρις, δηλαδή ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ και οι βουλευτές Ντέιβιντ Ντέιβις και Τζον Ρέντγουντ.

Στους διαδρόμους των κυβερνητικών κτιρίων του Γουάιτχολ εντείνονται οι ψίθυροι περί ανάδειξης της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι ως καταλληλότερης διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί δεν εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2015. Ο Εντ Μίλιμπαντ, ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις των Τόρις με διαφορά που κυμαίνεται γύρω στο 10%, σχολίασε την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ότι θα χαρεί να έχει απέναντί του το 2015 ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κα. Μέι.

Keywords
Τυχαία Θέματα