Έρογλου στην Μιλλιέτ: Μπορούν να γίνουν δημοψηφίσματα σε 3-5 μήνες

12:11 9/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Εάν υπάρξει προσπάθεια για λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τότε μέσα σε 3-5 μήνες μπορεί να γίνουν δημοψηφίσματα, δηλώνει ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα Μιλλιέτ και καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην παίξει με τον χρόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είπε ακόμη ότι οι εγγυήσεις αποτελούν κόκκινη γραμμή για τους Τ/κ.

“Την τελευταία δήλωση την υιοθετήσαμε ως πλευρές. Επανήλθε η ελπίδα για συμφωνία ξανά. Θα προσπαθήσω ώστε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία να είναι βιώσιμη, θα κάνω μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία. Και οι Ε/κ πρέπει να τηρήσουν την ίδια στάση. Ο Αναστασιάδης μετά που θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να παίξει με τον χρόνο. Πρέπει να κατευθυνθεί προς τη λύση χωρίς να χάνει χρόνο. Ο Αναστασιάδης πρέπει να λάβει υπόψη και τις προτάσεις των Τ/κ. Εμείς έχουμε πρόθεση για συμφωνία γι αυτό και καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν ξεκινούσαμε τις διαπραγματεύσεις τον Σεπτέμβριο του 2013 θα είχαμε θέσει ως στόχο να γίνουν τα δημοψηφίσματα τον Απρίλιο. Ωστόσο τώρα εκείνο το χρονοδιάγραμμα χάθηκε. Εάν υπάρξει προσπάθεια για συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέσα σε 3-5 μήνες μπορεί να γίνουν δημοψηφίσματα”, είπε ο Ερογλου.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ακόμη ότι θα κάνει βήματα προς το συμφέρον των Τ/κ και δεν θα τηρήσει ποτέ μια στάση που δεν υιοθετούν οι Τ/κ. “Γι αυτό και ο λαός μας εμπιστεύεται και μας στηρίζει”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου. Ανέφερε ότι οι εγγυήσεις για τους Τ/κ είναι κόκκινες γραμμές και εκ των ουκ άνευ. “Έχουμε πάρει απόφαση για τις εγγυήσεις την οποία στηρίζουν όλα τα κόμματα. Οι εγγυήσεις για μας είναι ζωτικής σημασίας”, είπε .

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ τον ευχαρίστησαν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι ο βοηθός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς του είπε “σας συγχαίρουμε για τη θετική σας στάση”. “Οι ΗΠΑ είναι σημαντική χώρα για την περιοχή και είναι φυσικό να ενδιαφέρεται από κοντά για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Η λύση θα φέρει σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου.
Στο μεταξύ η εφημερίδα Μιλλιέτ γράφει για τον Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος διορίστηκε διαπραγματευτής της τ/κ πλευράς ότι είναι γνωστός ως το “μαύρο κουτί” των διαπραγματεύσεων. Ο Κουντρέτ Οζερσάι με δήλωσή του στην Μιλλιέτ είπε: “Καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα”.

Keywords